Zupa pomidorowa z bazylią – Gdy raz spróbujesz, już zawsze będziesz ją tak robić
2 043
Do tego, że zupy są bardzo pożywne i zdrowe, a zarazem lekkostrawne, nie muszę nikogo przekonywać. Moje dzieci uwielbiają zupę pomidorową, jednak kiedy spróbowały przygotowaną według tego przepisu, ciągle chcą jej więcej.
Świeże pomidory, przyprawy i aromatyczna bazylia, nadają zwyczajnej, prostej zupie niezwykłego smaku, którego nie da się zapomnieć.
Prezentuję wyjątkowy i sprawdzony przepis na idealną zupę pomidorową, której nikt się nie oprze. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
2 cebule
6 ząbków czosnku
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
8-10 pomidorów
1/2 l bulionu warzywnego
2 łyżeczki Włoskich ziół
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki Soli
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
200 ml śmietany
pęczek zielonej bazylii
70 g sera feta
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz i pokrój drobno cebulę, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni z olejem do miękkości. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i zblenduj.
3. Przełóż pomidory do garnka, zalej bulionem warzywnym i dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Wszystko zagotuj.
4. Dopraw solą, pieprzem i dodaj cukier oraz włoskie zioła.
5. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
6. Pod koniec gotowania, wlej śmietanę i dodaj posiekaną bazylię. Gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
7. Podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta i grzankami.
Zupa pomidorowa z bazylią może być zarówno samodzielnym daniem, dla osób liczących kalorie, oraz pysznym pierwszym daniem, które pokochają nawet najmłodsi.
Gwarantuję, że gdy raz spróbujesz, to już zawsze będziesz ją tak robić. Smacznego!