Dieta „zupowa”, to jedna z najbardziej bezpiecznych i skutecznych diet, polecanych osobom chcącym schudnąć w szybkim czasie o co najmniej kilkanaście kilogramów.
Od pozostałych diet, wyróżnia ją to, że z klasycznych 5 posiłków dziennie, 1-3 posiłków to zupa. Przy tym niezwykle ważne jest to, że przygotowana zupa, nie może zawierać ziemniaków i pieczywa jako dodatku.
Istnieją trzy sposoby stosowania diety „zupowej”. Pierwsza, polega na jedzeniu wyłącznie zup, druga – na jedzeniu zup przez kilka dni. Jednak dieta musi być urozmaicona, więc każdego dnia powinna to być inna zupa. I trzeci, polegający na jedzeniu zupy raz dziennie, przed nocnym snem. To pozwoli zmniejszyć codzienne spożycie kalorii.
Poznaj przepis na genialną zupę „Odporność Plus”, która jest smaczna i sycąca chociaż nie zawiera ziemniaków. W swoim składzie jednak, posiada niskokaloryczne warzywa, mięso i dodatki spalające tłuszcz (imbir, seler).
Dietę „zupową” trzeba również stosować, zachowując pewne zasady polegające na spożywaniu dużej ilości białka i warzyw (chude mięso, warzywa strączkowe, jajka), a spożycie węglowodanów (pieczywo razowe, płatki zbożowe), należy ograniczyć tylko do śniadania.
Trzeba również zrezygnować ze słodyczy, alkoholu i słodkich soków, ale jednocześnie pić co najmniej 2 l wody dziennie. Ograniczyć również trzeba spożywanie oleju roślinnego, jogurtów, kefirów i twarogu.
Do każdej stosowanej diety, organizm musi się przystosować, a dieta „zupowa” pozwoli nam skutecznie schudnąć, bez męczących ćwiczeń na siłowni lub bardzo szkodliwych dla organizmu głodówek. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
1,5-2 l wody
-
300 g fileta z kurczaka
-
1 marchewka
-
1 cebula
-
300 g brokułów
-
seler korzeniowy
-
1 łyżka startego imbiru
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
Zioła i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Filety z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę i gotuj w lekko osolonej wodzie. Brokuły podziel na różyczki, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka, a seler w kostkę.
2. Warzywa dodaj do gotującego się fileta i gotuj do miękkości. Kiedy będą miękkie, dodaj olej i zagotuj, a następnie starty imbir i posiekane zioła. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Po tym czasie, zupa jest gotowa!