Zupa Jarzynowa z Kulkami Serowymi – Moja babcia gotowała najlepszą.

Uwielbiam zupy wszelkiego rodzaju i mogła bym żywić się tylko nimi. Moja babcia zawsze powtarzała, że gorącą zupę powinno się jeść codziennie, bo są bardzo zdrowe i pożywne. Niestety moja rodzina jest obojętna na pierwsze dania. Aby ich zachęcić, poświęciłam sporo czasu i znalazłam wśród moich złotych przepisów kilka takich, które urzekły również ich. Oto jeden z nich…

 

 

SKŁADNIKI NA ZUPĘ
  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • natka pietruszki, sól, pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA KULKI SEROWE
  • 100 g twardego sera (najlepszy będzie holenderski)
  • 1 jajko
  • 100-130 g mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od przygotowania kulek serowych. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach, dodaj masło, mąkę, jajko i sól. Zagnieć miękkie ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.

2. Do wrzącego bulionu dodaj obrane i umyte ziemniaki, pokrojone w kostkę. Następnie dodaj podsmażoną na oleju cebulę, pokrojoną w kostkę i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Posól i popieprz do smaku.
3. W międzyczasie wyjmij ciasto z lodówki i uformuj małe kulki (nie większe niż orzechy laskowe).
4. Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucaj stopniowo kulki serowe. Mieszaj i gotuj zupę przez ok. 5-10 minut (aż kulki będą miękkie).

5. Podawaj w głębokich talerzach, posypaną pokrojoną natką pietruszki.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!