Zupa Jarzynowa z Klopsikami – Delikatna i sycąca. Szybka zupa dla każdego.
5 083
Zupy są pożywne, ale jednocześnie lekkie i szybko wchłaniane przez organizm. Są więc doskonałe dla osób z niedowagą lub słabym apetytem, a także dla osób, które muszą nabrać siły po przebytej chorobie. Oto delikatna i sycąca zupa, która rozpieści smakiem i rozgrzeje błyskawicznie organizm, nawet po długim i ciężkim dniu pracy. Do dzieła!
SKŁADNIKI
2 l wody
200 g mięsa mielonego
100 g marchwi
300 g ziemniaków
100 g ryżu
1 mała cebula, kilka gałązek świeżego koperku i natki pietruszki.
sól, pieprz do smaku
liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
kawałek selera, korzeń pietruszki i por
PRZYGOTOWANIE
1. Na początek przygotuj bulion warzywny. Kawałek selera, korzeń pietruszki i jedną marchewkę oraz ziele angielskie i liść laurowy zalej wodą i gotuj do miękkości. Przecedź bulion przez sito, powinien być klarowny. Następnie dodaj ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
2. Ugotuj ryż, ostudź i wymieszaj z mięsem mielonym. posól i popieprz do smaku. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i uformuj małe klopsiki.
3. Gdy ziemniaki i marchewka są prawie gotowe, wrzuć klopsiki. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną drobno cebulę.
4. W razie potrzeby dopraw do smaku, a na koniec wrzuć pokrojony drobno koperek. Pyszna delikatna zupa z klopsikami mięsno-ryżowymi gotowa.