Znakomity smak, tradycyjne dodatki oraz szybkość i prostota wykonania, pozwoli Ci zdecydowanie częściej przygotować danie idealne – czyli zrazy. Pyszne, soczyste i aromatyczne zrazy z mięsa mielonego w kremowym, aksamitnym sosie, zachwycą każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Do mielonego mięsa, dodaj pół posiekanej drobno cebuli, jajko, bułkę tartą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, masując masę mięsną.
2. Z mięsa uformuj placuszki o grubości ok. 1 cm. Na środku każdego placka, nałóż trochę pokrojonego w drobną kosteczkę boczku, ogórka i cebuli. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i zawiń wszystko w mięsie, sklejając jego brzegi, formując małe zrazy.
3. Gotowe zrazy, obtocz w bułce tartej i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor. Następnie, przełóż je do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
4. W tym czasie, przygotuj ciemny sos pieczeniowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem zalej nim zrazy i doprowadź do wrzenia. Na koniec, zagęść dodając 3 łyżki mąki wymieszane w połowie szklanki zimnej wody.
5. Doprowadź znów do wrzenia, ciągle mieszając gotuj przez kilka minut. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.