Zrazy z mielonego – Przygotowane w ten sposób i z tymi dodatkami smakują wyśmienicie. Zawsze goszczą na moim uroczystym stole i zachwycają smakiem zaproszonych gości

Kto powiedział, że pyszne zrazy mogą powstać tylko dzięki długotrwałemu procesowi przygotowania i duszenia wołowiny? Nic bardziej mylnego.

 

Oczywiście zrazy z wołowiny, to danie wyjątkowe i nie można im się oprzeć, jednak zapewniam, że mięso mielone w takiej wersji zrazów to doskonała alternatywa dla niecierpliwych.
Soczyste i aromatyczne mięso z wyjątkowym wnętrzem zachwyci twoich bliskich od pierwszego kęsa, a przepis zostanie z Tobą na dłużej. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 150 g boczku (wędzonego lub parzonego)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sos pieczeniowy ciemny (np. Winiary)
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, olej

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, dokładnie wymieszaj mięso mielone z połową posiekanej cebuli i jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli mięso zbytnio klei się do dłoni, dodaj trochę bułki tartej. Z gotowego mięsa, uformuj kulki i rozpłaszcz lekko na placki o grubości 1 cm.

2. Boczek i pozostałą cebulę, pokrój w kosteczkę i wymieszaj. Na każdy placek z mięsa mielonego ułóż porcję boczku z cebulą, doprawiając do smaku solą, pieprzem i czerwona mieloną papryką.

 

3. Zawiń szczelnie nadzienie w mięsie, uformuj zrazy i obtoczone wcześniej w bułce tartej, smaż na rozgrzanej, głębokiej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

4. Teraz, zalej zrazy wodą tak, aby w całości je przykryła, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Duś pod przykryciem przez 30 minut.

 

5. W wygodnym naczyniu, wymieszaj z wodą sos pieczeniowy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i zalej zrazy na patelni. Gotuj jeszcze przez kilka minut, często mieszając.

6. Na koniec, zagęść nieco sos: 3 łyżki mąki, wymieszaj dokładnie w 0,5 szklanki wody. Przygotowaną mieszankę wlej cienkim strumieniem na patelnię i mieszaj do czasu, aż zgęstnieje i nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji. Gotowe!

 

Zrazy mielone, podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym i buraczkami. Smacznego!

error: Content is protected !!