Smak tych zrazów wieprzowych, zostanie z Tobą na długo. Nie da się o nich łatwo zapomnieć
2 699
Mięso wieprzowe ma to do siebie, że raczej wszystkim smakuje i pasuje prawie do wszystkiego. Odpowiednio przyprawione, wspaniale komponuje się, np z owocami, takimi jak pomarańcze, brzoskwinie, czy śliwki.
Odrobina słodyczy idealnie wzbogaca smak mięsa i powoduje, że kubki smakowe zaczynają szaleć! By potrawa z wieprzowiny była bardziej sycąca można do niej dołączyć również inne dodatki, takie jak jak ser, ziemniaki lub, mniej kaloryczny ryż.
Oto pomysł na przygotowanie przepysznego dania z wieprzowiny! Kto raz je zje, będzie do nich wracał. Zaskocz swoich gości tym prostym i smakowitym przepisem!
SKŁADNIKI:
500g mięsa wieprzowego
100-130g twardego sera żółtego
2-3 ogórki kiszone
pieprz, sól
2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cienkie plastry. Potem, każdy plaster dodatkowo rozbij tłuczkiem, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do miski i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Po tym czasie, plastry mięsa oprósz solą i na każdym ułóż ogórka pokrojonego wcześniej wzdłuż na cztery części i kawałek sera, pokrojonego w kilkucentymetrowe słupki.
3. Zwiń plastry mięsa w rulon i zabezpiecz brzegi wykałaczką. Teraz usmaż zrazy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
4. Podsmażone zrazy, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 12 minut. Gotowe!
Pyszne, delikatne i kruche zrazy wieprzowe, najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków lub frytek oraz z kaszą lub ryżem i koniecznie z buraczkami lub surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!