Smak tych zrazów wieprzowych, zostanie z Tobą na długo. Nie da się o nich łatwo zapomnieć

Mięso wieprzowe ma to do siebie, że raczej wszystkim smakuje i pasuje prawie do wszystkiego. Odpowiednio przyprawione, wspaniale komponuje się, np z owocami, takimi jak pomarańcze, brzoskwinie, czy śliwki.

 

Odrobina słodyczy idealnie wzbogaca smak mięsa i powoduje, że kubki smakowe zaczynają szaleć! By potrawa z wieprzowiny była bardziej sycąca  można do niej dołączyć również inne dodatki, takie jak jak ser, ziemniaki lub, mniej kaloryczny ryż.

 

 

Oto pomysł na przygotowanie przepysznego dania z wieprzowiny! Kto raz je zje, będzie do nich wracał. Zaskocz swoich gości tym prostym i smakowitym przepisem!

 

SKŁADNIKI:
  • 500g mięsa wieprzowego
  • 100-130g twardego sera żółtego
  • 2-3 ogórki kiszone
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cienkie plastry. Potem, każdy plaster dodatkowo rozbij tłuczkiem, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do miski i wstaw do lodówki na pół godziny.

 

2. Po tym czasie, plastry mięsa oprósz solą i na każdym ułóż ogórka pokrojonego wcześniej wzdłuż na cztery części i kawałek sera, pokrojonego w kilkucentymetrowe słupki.

 

3. Zwiń plastry mięsa w rulon i zabezpiecz brzegi wykałaczką. Teraz usmaż zrazy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

 

4. Podsmażone zrazy, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 12 minut. Gotowe!

 

Pyszne, delikatne i kruche zrazy wieprzowe, najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków lub frytek oraz z kaszą lub ryżem i koniecznie z buraczkami lub surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!