Ziemniaki Zapiekane w Sosie Sojowym – Idealne dla miłośników pieczonych ziemniaczków.
3 064
Wydaje się, że pieczone ziemniaczki to takie zwyczajne danie. Istnieją setki sposobów, aby je przygotować i są znane niemal przez wszystkich. Wierzę jednak, że zawsze znajdzie się miejsce na eksperymentowanie i że nadal można zaskoczyć, nawet siebie.
Oto przepis na pyszne, aromatyczne pieczone ziemniaczki w sosie sojowym, które z z pewnością docenisz. Do dzieła!
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
40 g sosu sojowego
40 g oleju
2-3 ząbki czosnku
garść zieleniny
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz, umyj ziemniaki i pokrój je w plasterki. Gotuj w niesolonej wodzie przez ok. 5-7 minut od momentu wrzenia. Ziemniaki muszą być niedogotowane, aby nie rozpadały się podczas zapiekania.
2. W międzyczasie przygotuj marynatę. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z sosem sojowym i masłem (możesz użyć również oliwy z oliwek – doda specjalny smak).
Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj sól, pieprz i wszelkie inne przyprawy do smaku. Nie zalecam dodawania zbyt aromatycznych przypraw, aby nie zakłócać smaku sosu sojowego.
3. Ostudź nieco ziemniaki, przełóż do głębokiego naczynia i zalej sosem. Dokładnie i delikatnie wymieszaj, aby sos był równomiernie rozprowadzony. Następnie przełóż ziemniaki na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i piecz przez 15–20 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy uzyskają złoty kolor, danie jest gotowe. Posiekaj drobno zieleninę i posyp ziemniaki. Podawaj na gorąco.
Smacznego!
Ziemniaki są niezwykle aromatyczne i smaczne, a sos dodaje im pikanterii. Będą jeszcze smaczniejsze, jeśli polejesz je kwaśną śmietaną.