Ziemniaki w mundurkach raczej nie ozdobią twojego stołu podczas organizowanych uroczystości, ale do codziennego użytku w połączeniu ze śledziem i szczypiorkiem…
Takie danie będzie nie tylko proste i smaczne, ale również zdrowe. W końcu ziemniaki zawierają dużo witamin i minerałów, a gotowanie w mundurkach zachowują wszystkie składniki odżywcze.
Czas gotowania będzie się wahał między 25-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków. Młode ziemniaki są zwykle gotowane przez około 20 minut. Oto nasze 3 propozycje na ziemniaki w mundurkach:
Ziemniaki w mundurkach z mikrofalówki
PRZYGOTOWANIE
1. Włóż umyte ziemniaki w mundurkach do naczynia.
2. Wlej trochę wody, aby przykryć około jednej czwartej naczynia.
3. Przykryj naczynie folią spożywczą.
4. Umieść ziemniaki w kuchence mikrofalowej na 5-7 minut, wszystko zależy od wielkości ziemniaków. Wybierz maksymalną moc.
5. Ziemniaki gotowe. Możesz umieścić je w misce z zimną wodą. Obieranie ich wówczas nie sprawi ci kłopotu.
Ziemniaki w mundurkach w piekarniku
PRZYGOTOWANIE
1. Wybierz ziemniaki mniej więcej tego samego rozmiaru i dokładnie umyj.
2. Obtocz każdego w mące i ułóż na blaszce do pieczenia.
3. Piecz ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie. Możesz sprawdzić gotowość ziemniaków wykałaczką.
Ziemniaki w mundurkach gotowane w wodzie