Ziemniaki w mundurkach – Wybierz najlepszą opcję dla siebie.

Ziemniaki w mundurkach raczej nie ozdobią twojego stołu podczas organizowanych uroczystości, ale do codziennego użytku w połączeniu ze śledziem i szczypiorkiem…

Takie danie będzie nie tylko proste i smaczne, ale również zdrowe. W końcu ziemniaki zawierają dużo witamin i minerałów, a gotowanie w mundurkach zachowują wszystkie składniki odżywcze.
Czas gotowania będzie się wahał między 25-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków. Młode ziemniaki są zwykle gotowane przez około 20 minut. Oto nasze 3 propozycje na ziemniaki w mundurkach:

Ziemniaki w mundurkach z mikrofalówki

 

PRZYGOTOWANIE
1. Włóż umyte ziemniaki w mundurkach do naczynia.
2. Wlej trochę wody, aby przykryć około jednej czwartej naczynia.
3. Przykryj naczynie folią spożywczą.

4. Umieść ziemniaki w kuchence mikrofalowej na 5-7 minut, wszystko zależy od wielkości ziemniaków. Wybierz maksymalną moc.
5. Ziemniaki gotowe. Możesz umieścić je w misce z zimną wodą. Obieranie ich wówczas nie sprawi ci kłopotu.

Ziemniaki w mundurkach w piekarniku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wybierz ziemniaki mniej więcej tego samego rozmiaru i dokładnie umyj.
2. Obtocz każdego w mące i ułóż na blaszce do pieczenia.
3. Piecz ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie. Możesz sprawdzić gotowość ziemniaków wykałaczką.

 

Ziemniaki w mundurkach gotowane w wodzie

 

PRZYGOTOWANIE
1. Napełnij garnek około jednej trzeciej wodą.
2. Dodaj 0,5 kg soli.
3. Włóż umyte ziemniaki z nienaruszoną skórką w garnku.
4. Podczas gotowania odwracaj ziemniaki w garnku.

5. Ziemniaki gotuje się w ten sposób przez 20-30 minut, ale obfitość soli sprawia, że woda ​​jest gęsta a ziemniaki niesamowicie smaczne. Najważniejsze, aby nie uszkodzić skórki podczas gotowania. W przeciwnym razie ziemniaki będą słone.
6. Po ugotowaniu, ziemniaki umyj w zimnej wodzie.

Smacznego!

error: Content is protected !!