Ziemniaczane knedle w sosie kremowym- mięciutkie oraz delikatne, ten smak zapamiętasz na długi czas.
1 086
Przepis na ziemniaczane knedle dostałam od mojej mamy jest on banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu.
Jeśli masz ochotę wypełnij knedle owocami sezonowymi lub mięsnym farszem. Mojej rodzinie najbardziej smakują knedle w kremowym sosie. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się jakie są pysze.
LISTA SKŁADNIKÓW:
8 ziemniaków
Cebula
6 łyżeczek skrobi
Jajko
4 łyżki oleju słonecznikowego
Łyżeczka mielonej słodkiej papryki
4 łyżki kwaśnej śmietany
Do smaku sól
WYKONANIE:
1.Do miękkość ugotuj umyte 4 ziemniaki w mundurkach. Obierz następnie ze skórki , a później ugnieć. Surowe 4 ziemniaki obierz, następnie umyj oraz na tarce o oczkach drobnych zetrzyj, później odciśnij nadmiar wody.
2. Ugotowane oraz surowe ziemniaki połącz ze sobą, dodaj jajko, 4 łyżki skrobi oraz sól. 100 ml zimnej wody połącz z resztą skrobi.
3. Wlej wodę do dużego garnka, dodaj do smaku sól, następnie z rozcieńczoną skrobią wymieszaj. Do wrzenia doprowadź wodę.
4.Uformuj kulki z przygotowanej ziemniaczanej masy, następnie we wrzącej wodzie do miękkości gotuj.
5.Na patelnię wlej olej i obraną cebulę w pół piórka pokrój oraz podsmaż. Jak już się zeszkli dodaj śmietanę oraz mieloną słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
6. knedle ugotowane na patelnię przełóż, dokładnie wymieszaj z cebulką , następnie przez kilka minut duś. To wszystko!
Danie zawsze podawaj na ciepło z ulubionym mięsem oraz surówką z kapusty kiszonej. Życzę smacznego!