Oczywiście, składniki możesz dowolnie modyfikować i zamiast fileta z indyka, użyć fileta z kurczaka, a boczek – dowolną, ulubioną kiełbasą lub szynką. Przepis jest bardzo prosty, szybki, gwarantuje smaczny i sycący posiłek dla każdego członka rodziny – nawet tego najmłodszego. Aromatyczny i wyjątkowy w smaku sos, swoim zapachem przywoła do stołu każdego domownika, bez względu na to jak bardzo jest zajęty. Do dzieła!
1. Obrane i umyte ziemniaki, pokrój w plastry lub dużą kostkę i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
2. W wygodnej misce, wymieszaj śmietanę z jajkiem, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser i jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z masłem, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj pokrojonego w kostkę fileta z indyka. Duś na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
3. W tym czasie, usmaż na suchej patelni wędzony boczek.
4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, układaj warstwami najpierw plastry ziemniaka, potem indyka z cebulką i podsmażony boczek.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 15 minut. Po tym czasie, posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki i piecz kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.