Zapiekanka ziemniaczana z indykiem – Sycące i smaczne danie obiadowe lub genialna, aromatyczna i ciepła kolacja dla każdego
1 734
Przepisów na genialne zapiekanki ziemniaczane jest wiele, ale mnie i moich bliskich zaskoczył swoim smakiem sprawdzony przepis na zapiekankę ziemniaczaną z indykiem i wędzonym boczkiem.
Oczywiście, składniki możesz dowolnie modyfikować i zamiast fileta z indyka, użyć fileta z kurczaka, a boczek – dowolną, ulubioną kiełbasą lub szynką. Przepis jest bardzo prosty, szybki, gwarantuje smaczny i sycący posiłek dla każdego członka rodziny – nawet tego najmłodszego. Aromatyczny i wyjątkowy w smaku sos, swoim zapachem przywoła do stołu każdego domownika, bez względu na to jak bardzo jest zajęty. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Ziemniaki 1 kg
Filet z indyka 150 g
Cebula 1 szt.
Kwaśna śmietana 300 ml
Twardy ser 100 g
Jajko 1 szt.
Sól do smaku
Czarny mielony pieprz do smaku
Boczek wędzony 50g
Natka pietruszki
Masło 1 łyżka.
PRZYGOTOWANIE:
1. Obrane i umyte ziemniaki, pokrój w plastry lub dużą kostkę i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
2. W wygodnej misce, wymieszaj śmietanę z jajkiem, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser i jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z masłem, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj pokrojonego w kostkę fileta z indyka. Duś na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
3. W tym czasie, usmaż na suchej patelni wędzony boczek.
4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, układaj warstwami najpierw plastry ziemniaka, potem indyka z cebulką i podsmażony boczek.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 15 minut. Po tym czasie, posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki i piecz kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe!
Zapiekankę ziemniaczaną z indykiem, podawaj na ciepło z porcją mięsa, warzywami lub z zestawem surówek z świeżych warzyw. Jej aromat, unoszący się w całym domu podczas pieczenia, przywoła do stołu nawet najmniejsze niejadki. Smacznego!