Zapiekanka mięsna w cieście – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Do stołu na kolację, nie będziesz musiała wołać domowników
2 619
Ciasto francuskie jest uniwersalnym produktem, które w szybki sposób pomaga nam wyczarować, łatwy deser i pyszne, sycące danie obiadowe lub ciepłą oryginalną kolację dla całej rodziny.
Aromatyczna zapiekanka ma w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej i są to tanie, łatwo dostępne i pyszne składniki. Nim się obejrzysz, talerze będą puste. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
300 gr mięsa mielonego
200 g pieczarek
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 cebule
1 jajko
śmietana
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto wyjmij z opakowania, wyłóż na blat roboczy i rozwałkuj. Cebulę obierz, 1 pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, drugą – pokrój w krążki.
2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i podsmażaj mięso do miękkości.
3. Pod koniec smażenia, dodaj łyżkę śmietany, wymieszaj i odstaw farsz do wystygnięcia.
4. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
5. Ponacinaj ciasto po bokach, zostawiając ciasto w całości na jego środku (długość pasków, zależy od wielkości formy – ciasto musi w całości zakrywać farsz). Teraz przełóż ciasto do formy i wyłóż równomiernie farsz. Na wierzch, ułóż krążki cebuli i pieczarki.
6. Zapleć paski ciasta po ukoście jak warkocz i cały wierzch wysmaruj obficie roztrzepanym jajkiem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-40 minut. Gotowe!
Genialna mięsna zapiekanka w cieście, najlepiej smakuje na gorąco w towarzystwie zestawu surówek ze świeżych warzyw. Smacznego!