Zapiekanka jak gołąbki – Smaczna i szybka w przygotowaniu. Gości w moim domu bardzo często, ponieważ moi bliscy ją uwielbiają
21 072
Jeśli lubisz tradycyjne gołąbki, ale brakuje Ci czasu na przygotowanie tak pracochłonnego dania – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Prostota wykonania, pozwoli ją przygotować nawet najmniej doświadczonym Paniom domu, a genialny smak i szybkość wykonania z pewnością ucieszy wszystkich domowników. Od dziś, możecie cieszyć się smakiem gołąbków zawsze wtedy, kiedy tylko macie na to ochotę. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
500 ml bulionu (lub rosołu),
1 kg mięsa mielonego,
jedna duża główka kapusty,
2 woreczki ryżu,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
koncentrat pomidorowy,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz, papryka i majeranek,
olej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę poszatkuj lub pokrój drobno ostrym nożem. Potem, gotuj ją w garnku z osoloną wodą przez 10 minut. Po ugotowaniu, kapustę przelej przez sitko i przestudź.
2. Jednocześnie, wstaw do gotowania w lekko osolonej wodzie ryż. Obraną cebulę, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. W osobnym garnku, wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem (lub rosołem), dodając mąkę i majeranek do smaku.
3. Odcedzony i przestudzony ryż, wymieszaj z mięsem mielonym, podsmażoną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami do smaku. Dokładnie wymieszaj masę mięsną.
4. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, najpierw ułóż równomiernie warstwę kapusty, polej ją kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, potem warstwę mięsa z ryżem polanego sosem. Warstwy układaj do wyczerpania składników. Całość polej pozostałym sosem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1,5 godziny. Podawaj na gorąco. Smacznego!