Zapiekanka Dyniowa z Twarożkiem – W takiej postaci jeszcze jej nie jadłaś.
1 127
Niesamowity deser, który pięknie wygląda i pysznie smakuje. Przypadnie do gustu szczególnie tym, co podążają za zdrowiem i szczupłą sylwetką. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
500 g puree z dyni
200 g twarogu
1 jajko
1 łyżka cukru
30 g rodzynek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
1 łyżka cukru pudru
1 saszetka cukru waniliowego lub 0,5 g waniliny
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz i oczyść dynię z nasion. Pokrój na kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C do miękkości (ok. 15 minut).
2. Opłucz rodzynki i zalej gorącą wodą. Pozostaw do spęcznienia.
3. Zblenduj na gładką masę twarożek, cukier, cukier waniliowy, jajko i pół łyżeczki startej skórki pomarańczy.
4. Miękką dynię zblenduj na gładką masę. Dodaj miód i pozostałą skórkę pomarańczową. Jeśli masa dyniowa wydaje ci się zbyt rzadka, dodaj jedno jajko lub łyżkę skrobi kukurydzianej.
5. Nasmaruj blaszkę do pieczenia dowolnym tłuszczem. Rozprowadź równomiernie 1/3 masy dyniowej, a następnie równomiernie warstwę 1/2 twarogu i połowę rodzynek. Powtórz warstwy w tej samej kolejności. Ostatnia warstwa będzie masą dyniową.
6. Wierzch zapiekanki możesz ozdobić wzorami z masy twarogowej.
7. Zapiekankę piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C przez 20 minut. Rodzynki możesz zastąpić również suszonymi morelami i dodać innych przypraw: cynamonu, goździków, anyżu lub kopru włoskiego.