Jeśli chcesz przygotować danie bez mięsa, lekkostrawne i pyszne, możesz zrobić zapiekankę z cukinii. Jest idealna na każdą porę dnia, nie powoduje uczucia ciężkości, ma doskonały smak, bogaty aromat, a także mnóstwo witamin. Ponadto nie wymaga dużo pracy, a Twój żołądek się w niej zakocha!
Soczyste, pożywne i aromatyczne wypieki będą idealnym rozwiązaniem na śniadanie, obiad lub kolację.
Składniki:
-
0,5 kg cukinii
-
2-3 jajka
-
200 g mąki
-
100 g twardego sera
-
100 g śmietany
-
50 g ziół
-
0,5 łyżeczki sody
-
0,5 łyżeczki soli
-
1/3 łyżeczki pieprzu
-
kilka kropel octu
Przygotowanie:
1. Zacznij od umycia cukinii. Nie jest konieczne ściągnięcie skórki, ale możesz to zrobić, zwłaszcza jeśli warzywo jest starsze.
2. Potrzyj cukinię na grubej tarce. Ze startego kabaczka wyciśnij sok.
3. Do 0,5 łyżeczki sody dodaj 3-4 krople octu. Skropioną octem sodę dodaj do śmietany. Pozostaw na 5 minut.
4. W międzyczasie, na drobnej tarce możesz zetrzeć ser i posiekać zioła.
5. Wróć do przygotowania śmietany. Dodaj do niej 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli oraz 3 bądź 4 jajka, a także mąkę. Wymieszaj całość.
6. Do tak przygotowanej masy dodaj startą cukinię i ser, posiekane zioła, a następnie wymieszaj.
7. Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem roślinnym i przełóż do niego ciasto. Piecz zapiekankę przez 40 minut w 180ºC.
Tak przygotowana zapiekanka nie tylko ma cudowny smak i zapach, ale także jest zdrowa i lekkostrawna. Zamiast bomby kalorycznej zjesz bogate w witaminy danie, za co Twój organizm Ci podziękuje. Koniecznie podziel się tą potrawą z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!