Zapiekane ziemniaki z pieczarkami – Genialny, smaczny i szybki obiad dla każdego i na każdą okazję. Koniecznie musisz spróbować
2 706
Przepis polecam wszystkim miłośnikom szybkich i smacznych dań bezmięsnych oraz wszystkim zapracowanym Paniom domu, którym brakuje pomysłów na danie obiadowe dla całej rodziny.
Szybki czas przygotowania i pieczenie wszystkich składników jednocześnie w piekarniku, pozwala nam również złapać trochę oddechu po ciężkim dniu pracy. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
400 g pieczarek
1 marchew
3-4 ząbki czosnku
pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki (jeśli ziemniaki są młode – nie obieraj ich). Marchewkę i pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki.
2. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużej misce.
4. także trochę soli, pieprzu i innych przypraw, które lubisz. Wlej też odrobinę oleju roślinnego. Wymieszaj wszystko i odstaw na 30 minut, aby smaki połączyły się ze sobą.
5. Po tym czasie, przełóż warzywa w rękaw do pieczenia i ułóż na blaszce.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1 godzinę. Gotowe!
Zapiekane ziemniaki z pieczarkami podawaj na ciepło w towarzystwie zestawu surówek z świeżych warzyw. Smacznego!