Zapiekana golonka w marynacie musztardowej- pyszne mięso, które rozpływa się w ustach.
7 510
Rewelacyjny przepis dla osób, które kochają jeść mięso. Golonka w kapuście lub z wody nie smakuje tak cudownie jak ta z przepisu poniżej. Zapraszam na przepis.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Golonka tylna wieprzowa
2 łyżki musztardy dijon
Łyżka sosu sojowego
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
Łyżka octu
1/3 łyżeczki rozmarynu
Łyżeczka soli
1/3 kolendry
1/3 suszonej bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Zacznij od przygotowania golonki, dokładnie ją oczyść , następnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Zrób małe lecz głęboki nacięcia w mięsie i powkładaj w nie obrany czosnek.
2. Czas na przygotowanie marynaty: Do dużej miski nałóż musztardę . następnie dodaj sos sojowy, ocet winny, zioła, sól i olej. Przygotowana marynatę odłóż na 15 minut, po tym czasie nasmaruj ją dokładnie mięso. Przechowuj zamarynowaną golonkę w lodówce przez minimum 5 godzin ( najlepiej, aby przechowywać przez całą noc). Co jakiś czas przewracaj mięso, aby marynowało się równomiernie.
3. Golonkę przenieś do rękawa do pieczenia, dokładnie zamknij i przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia.
4. Piecz przez dwie godziny w 160 stopniach . Po upływie tego czasu wyjmij ją z woreczka, polej marynatą, która Ci została i piecz w 220 stopniach przez 15 minut. Mięso z wierzchu będzie chrupiące i złociste. Danie gotowe!
Tak przegotowaną golonkę podawaj z kiszoną kapustą, piklami i marynowaną cebulą. Ziemniaki będą również rewelacyjnie do niej pasowały. Życzę smacznego!