Ten przepis na hiszpańską tortillę pozwoli w pełni wykorzystać sezon na cukinię!
To pyszne danie przyrządza się z tartej cukinii i jajek, a także cebuli, innych warzyw, mięsa i przypraw. Możesz wybrać swoje ulubione składniki. Możesz puścić wodze fantazji.
Ponieważ moja rodzina uwielbia hiszpańskie tortille, często prosi mnie o przygotowanie tego dania. Ponieważ jest ono szybkie i łatwe, nie stanowi to dla mnie problemu. Jest również bardzo pożywne i zapewnia długotrwałe uczucie zadowolenia.
Składniki:
400 g cukinii
4 jajka
1 duży pomidor
1 cebula
50 g twardego sera
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Można również dodać mięso z kurczaka i krewetki
Sposób przygotowania:
Umyj, obierz i posiekaj cebulę. Następnie usmaż ją na patelni na złoty kolor.
Następnie umyj i obierz cukinię. Następnie zetrzeć cukinie na tarce o dużych oczkach. Po starciu pozostawić je na chwilę, aby odpoczęły, a następnie odsączyć sok. Następnie dodać na patelnię połowę startej cukinii i cebulę. Smażyć przez około 3-4 minuty.
Następnie włóż drugą połowę startej cukinii do miski razem z jajkami. Ubij je. W misce wymieszaj podsmażoną cukinię, cebulę i jajka. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzać olej, a następnie dodać mieszankę. Posypać tartym serem i plasterkiem pomidora. Tortillę można smażyć na małym ogniu lub przykryć pokrywką. Można też zapiec ją w piekarniku.
Wiele składników zawartych w przepisach na dania z cukinii jest korzystnych dla zdrowia. Dzięki jej neutralnemu smakowi możesz tworzyć pyszne i ciekawe potrawy.