Wyśmienita zapiekanka – Doskonała zarówno na codzienny obiad z bliskimi, jak i na każdą uroczystość. Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka, którą możesz zaserwować zarówno na obiad lub ciepła kolacje dla bliskich oraz na uroczysty stół.

 

Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie smakuje, a jej przygotowanie to prawdziwa przyjemność. Przygotujesz ją z tanich, łatwo dostępnych składników, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni. Jednym słowem, to doskonałe danie dla każdego i na każda okazję. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 350 g tłuczonych ziemniaków
  • 200 g pieczarek
  • 100 g mąki
  • 100 g twardego sera
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.

2. Następnie, dodaj pokrojonego w średnie plasterki fileta z kurczaka i smaż do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami.

 

3. Kurczaka z cebulką, przełóż na talerz i na tej samej patelni podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj trochę oleju.

4. W tym czasie, do tłuczonych ziemniaków, dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.

 

5. Okrągłą formę, wyłóż papierem do pieczenia. Na jego dnie i brzegach, rozprowadź ciasto ziemniaczane, a w środku wykonaj wgłębienie.

6. Do wgłębienia, najpierw włóż kurczaka, a następnie pieczarki. Dopraw pieczarki z wierzchu solą.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 °C, przez 20 minut przykrytą folią aluminiową. Potem zdejmij folię, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i piecz bez folii przez kolejne 10-15 minut. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco, posypaną posiekanymi, świeżymi ziołami i zestawem ulubionych surówek. Smacznego!

error: Content is protected !!