Wykwintne placki ziemniaczane pod serową pierzynką. Danie z niespodzianką, które wszystkich zaskoczy
3 235
Placki ziemniaczane z szynką i serem to od niedawna must have mojej kuchni. Tym bardziej, że składniki do przygotowania potrawy praktycznie zawsze są w domu.
Placki przygotowuje się szybko i łatwo, a smak potrawy dorównuje wykwintnym daniom. Są po prostu pyszne.
Moje dzieci je uwielbiają, więc przynajmniej dwa razy w miesiącu przyrządzam placki na obiad. Kilka razy zaskoczyłam gości taką kolacją na ciepło. Od razu przy stole zrobiło się bardziej swojsko i radośnie.
Moi domownicy preferują danie podawane z dipem śmietanowo-czosnkowym, ale dodatki każdy może wybrać w zależności od własnych upodobań.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
sól
oliwa z oliwek
szynka
ser
Sposób przygotowania:
Obieramy ziemniaki i płuczemy je pod wodą. Następnie ścieramy je na tarce o większych oczkach do miski. Pozostawiamy na kilka minut, aż oddzieli się woda, którą odlewamy.
Możemy też umieścić starte ziemniaki na gęstym durszlaku – niech odciekną. Starte ziemniaki dokładnie odciskamy w ściereczce. Obsuszoną masę solimy.
Na patelnię wlewamy olej tak, by całe dno było przykryte. Łyżką nakładamy placki, formując okrągły kształt. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Połowę gotowych placków układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym układamy szynkę i ser. Szynka może być pokrojona w paski lub drobną kostkę. Następnie przykrywamy nasze placki pozostałymi.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10 minut.