Szybki i prosty przepis na wspaniale pachnące wypieki- w piekarni takich nie znajdziesz.
1 328
Każdy lubi zajadać się ciepłym i świeżym pieczywem. Te pyszne bułeczki w kształcie rogalików zachwycą Ciebie i Twoja rodzinę, jestem pewna, że będziesz je robić.
PRZYGOTUJ SKŁADNIKI:
500 gram mąki pszennej
100 ml ciepłej wody
10 gram suszonych drożdży lub (20 gram świeżych)
Jajko
100 ml oleju
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
Łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do dużej miski wsyp drodze. Dodaj cieplej wody i mleka. Za pomocą trzepaczki rozpuść drożdże. Odstaw na bok i pozwól drożdżom pracować. Po upływie kilku minut dodaj do drożdży jajko, olej ,jogurt naturalny. Dokładnie wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj sól i mąkę. Przez około 5 minut wyrabiaj ciasto tak, aby nie było żadnych grudek.
2. Na półtorej godziny odstaw miskę przykrytą ścierką. Po upływie tego czasu przełóż na posmarowany olejem blat. Z ciasta uformuj 10 kulek. Każdą kulkę rozwałkuj w podłużny pasek, następnie zwiń w rulon tak żeby powstał rogalik. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Wszystkie bułeczki w kształcie rogalików przenieś na blachę i przykryj ponownie na 30 minut. W tym czasie możesz włączyć piekarnik na 220 stopni. Do nagrzanego piekarnika włóż blachę z bułeczkami i piecz przez 20 minut. Gotowe bułki posmaruj masłem i rozpływaj się nad ich smakiem. Życzę smacznego!