Wołowe kotleciki- Lepszych nie jadłam. Spróbuj koniecznie tego wspaniałego przepisu.

Piękny aromat smażonych się kotletów, zawsze unosi się po całym domu.
Gdy mowa jest o mielonych kotletach to zazwyczaj przygotowuje się z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Gdy zrobiłam wołowe kotlety to zauważyłam , że są delikatne, soczyste oraz bardzo smaczne. Spróbuj, a zobaczysz jakie są pyszne!

 

LISTA SKLADNIKÓW:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g kromek chleba
  • 2 cebule
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • Pieprz mielony czarny do smaku
  • Sól do smaku

 

WYKONANIE:

1.Obierz cebulę, w drobną kosteczkę pokrój i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Ostaw , aby trochę przestygła , następnie połącz z mięsem mielonym wołowym.

2.Przez 5 minut namaczaj kromki chleba bez skórek, następnie mocno wyciśnij oraz dodaj do mięsa. Później dodaj jajka oraz przypraw solą i pieprzem , całość dokładnie wymieszaj.

3.Z przygotowanego mięsa uformuj małe kotleciki, następnie w mące obtocz i smaż na patelni rozgrzanej z dodatkiem oleju , po obydwu stronach na złoty kolor. To wszystko!

 

Kotlety przełóż do miski przed podaniem, następnie na każdego odrobinę masła nałóż i drugą miską na 30 minut przykryj. Z ulubionymi dodatkami zawsze podawaj oraz z surówek ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!