Wieprzowina po Gruzińsku – Tak przygotowane mięso, wprost rozpływa się w ustach. Genialne połączenie smaków na talerzu
39 162
Restauracji serwujących oryginalne, aromatyczne i smaczne dania gruzińskie, jest już u nas bardzo dużo. Mnie, szczególnie zachwycił smak niezwykle delikatnej, miękkiej i soczystej wieprzowiny. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie spotkałam się ze smakiem tak genialnie przyprawionego mięsa.
Od wybitnego szefa kuchni, jednej z takich restauracji udało mi się uzyskać genialny przepis na jedyną w swoim rodzaju wieprzowinę po gruzińsku. W moim domu robię ją bardzo często i na różne okazje, ponieważ moi bliscy ją uwielbiają. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Mięso wieprzowe 1 kg
Sos pomidorowy 70 g
Kwaśna śmietana 300g
Sok z cytryny 3 łyżki
Czosnek 3 ząbki
Chmeli suneli 1 łyżeczka
Papryka mielona czerwona 1 łyżeczka
Kurkuma 1 łyżeczka
Miód 1 łyżeczka
Cebula 1 szt.
Bazylia 5 g
Pietruszka 5 g
Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na dużą kostkę.
2. Teraz przygotuj marynatę: śmietanę, wymieszaj z sosem pomidorowym, dodaj miód, sok z cytryny, czosnek, paprykę, kurkumę, chmiel suneli, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane zioła i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowaną marynatą i wymieszaj. Potem przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc).
4. Po tym czasie, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1 godzinę. Gotowe!
Oczywiście cały sekret smaku, pysznej wieprzowiny po gruzińsku tkwi w aromatycznej marynacie. Idealnie połączenie smaków sprawia, że upieczone mięso wprost rozpływa się w ustach. Smacznego!