Wielkanocny pasztet drobiowy – Święta w moim domu bez niego nie istnieją. Robię go w ten sposób już od wielu lat
2 260
Na moim Świątecznym stole, nie może zabraknąć domowego pasztetu drobiowego, według sprawdzonego przepisu mojej babci.
Piekę go zawsze już od wielu lat i tak samo jak ja w dzieciństwie nie mogłam się go doczekać, tak też moje dzieci oczekują go z niecierpliwością. Kiedy widzę ich szczęśliwe miny, gdy ląduje na stole – wiem, że przygotowałam go z prawdziwą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Jajka – 5 szt.
Filet z kurczaka – 700–800 g
Czosnek suszony – 1 łyżeczka
Masło – 60 g
Ocet jabłkowy – 0,5 łyżki
Soda – 0,5 łyżeczki
Sól do smaku
Sezam do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z kurczaka umyj, oczyść i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potem go wystudź i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Jajka, ubij mikserem na wysokich obrotach. Ugotowanego fileta, z roztopionym masłem zmiel blenderem.
3. Do masy mięsnej, dodawaj stopniowo ubite jajka, dodaj dodaj sodę zgaszoną w occie jabłkowym, dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj całość.
4. Prostokątną formę, wysmaruj masłem i przełóż do niej masę mięsną, a wierzch posyp sezamem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40-45 minut. Potem wyłącz piekarnik i zostaw pasztet w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!
Pasztet doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na moim Świątecznym stole nie może go zabraknąć. Smacznego!