Z pewnością znasz wiele różnych przepisów na słodkości z ciasta drożdżowego. Nasze wianuszki nie tylko pięknie wyglądają, ale również smakują wyjątkowo. Żurawina nadaje ciekawej kwaskowatości i pięknego odcienia czerwieni, a delikatne domowe ciasto drożdżowe zachwyci każdego.
Lekkie i delikatne ciasto nie ma sobie równych, a nadzienie możesz wykonać również z innych, dowolnych owoców – według uznania. Porzeczki i maliny oraz jagody będą równie pysznie łączyć się z domowym ciastem. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
500 g mąki
-
25 g świeżych drożdży
-
3/4 szklanki mleka lub wody
-
2 łyżki cukru
-
2 jajka
-
60 g masła
-
1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
-
1,5 łyżki żurawiny
-
1/2 łyżki cukru
-
1,5 łyżeczki skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść drożdże w 1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody, następnie dodaj połowę mąki, wymieszaj i umieść ciasto w ciepłym miejscu na 1-2 godziny.
2. Po tym czasie wlej pozostałe mleko lub wodę do ciasta, ubite jajka z cukrem i solą oraz pozostałą mąkę. Następnie, mieszając, stopniowo dodawaj masło.
3. Zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie i przestanie przylegać do dłoni. Przykryj miskę z ciastem folią i włóż do lodówki na 2 godziny.
4. Podczas gdy ciasto odpoczywa, rozdrobnij żurawinę w blenderze. Przełóż do garnka, dodaj startą skórkę pomarańczową i cukier. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
5. Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na oprószony mąką blat roboczy i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm. Równomiernie rozprowadź nadzienie na powierzchni ciasta, pozostawiając wolne brzegi ok 1,5 cm od krawędzi.
6. Złóż ciasto na trzy części. Powinnaś uzyskać prostokątny kształt ciasta 30×20 cm.
7. Lekko dociśnij ciasto wałkiem, aby krawędzie się skleiły. Teraz pokrój ciasto na 12 pasków o szerokości około 3 cm.
8. Uformuj z nich wianuszki i sklej końce. Ułóż wianuszki na natłuszczonej blaszce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 12-15 minut.
9. Gotowe wianuszki posmaruj lukrem lub posyp cukrem pudrem. Smacznego!