Węgirskie puszyste naleśniki- pyszne i delikatne. Bez nadzienia smakują również dobrze. Przepis znajdziesz poniżej.
8 311
Każdy lubi zjeść puszyste naleśniki.
Często dodatkiem do naleśników są owoce lub dżemy, chociaż wielu z nas lubi zjeść naleśniki z warzywami lub mięsem, jednak bez dodatków smakują również wyśmienicie. Podać możesz na śniadanie obiad czy nawet na kolację.
Przepis , który jest na tej stronie pokaże Ci jak w prosty sposób zrobisz naleśniki węgierskie. Zaletą ich jest szybkie przygotowanie i ciasto , które jest puszyste i delikatne.
LISTA SKŁADNIKÓW:
250 gram mąki pszennej
300 ml mleka
2 jajka
15 gram drożdży
Olej
Szczypta soli
Do smaku cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Połowę mleka wlej do miski i dodaj drożdże. W osobnych miskach oddziel żółtka od białek, następnie do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywno.
2. Do rozczynu drożdżowego dodaj żółtka, mleko oraz mąkę dokładnie wymieszaj i powoli dodawaj ubite białka. Na około 15 minut odstaw na bok przygotowane ciasto.
3. Z obydwu stron smaż naleśniki na złoty kolor. Życzę smacznego!