Delikatne i puszyste placuszki ziemniaczane po węgiersku, zasmakują każdemu.
3 567
Langos- z węgierskiego oznacza ognisty. Najprawdopodobniej to danie nazywa się właśnie tak bo jest smażone na gorącym oleju i podawane z ostrym sosem czosnkowym.
Często Langosze sprzedawane są na pobliskich targach i ulicznych sklepach na Węgrzech i w pobliskich krajach.
Wiele osób uważa, że przybyły one do Europy Wschodniej w czasie jarzma tureckiego, a inni że pieczone były w starożytnych czasach rzymskich. Warto spróbować smaku Langoszy, ponieważ jest to bardzo pyszne danie.
Składniki:
1,5-1,75 mąki pszennej
4 ziemniaki
Pół łyżeczki cukru
5 gram drożdży
Pół szklanki mleka
Pół łyżeczki soli
70 ml oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
1. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, następnie tłuczemy je na puree i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 5-10 minut.
3. Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Mieszaninę ziemniaczaną łączymy z drożdżami i dokładnie zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1,5 cm i wycinamy z niego koła za pomocą szklanki.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po obu stronach na złocisty kolor.