Kotlety z kurczaka to jedno z najbardziej lubianych i najłatwiejszych do przyrządzenia dań. Delikatny smak drobiowego mięsa, chrupiąca panierka, aromatyczne przyprawy… Jest to danie uniwersalne i smakujące wszystkim domownikom. Najczęściej kotlety drobiowe smażymy zanurzając je w rozbitym jajku i w mące. Ale czy to jedyny sposób?
W sztuce kulinarnej jest wiele innych metod sporządzania kotletów drobiowych. Do tego, o którym powiemy niżej, nie są potrzebne ani jajka, ani mąka. Przygotowane danie będzie tak samo soczyste, przyrządzimy je jednak łatwiej i bez brudzenia rąk, naczyń i całej kuchni.
Składniki
- kilka piersi kurczęcych (filety)
- 40 gramów miodu
- 30 gramów musztardy
- kilka ząbków czosnku (do smaku)
- 50 gramów majonezu
- sól
- czerwona papryka (słodka lub ostra do smaku)
- pieprz
- 30 ml oleju, np. słonecznikowego
Przygotowanie
1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Należy wymieszać majonez, olej słonecznikowy i miód, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do marynaty dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, ewentualnie drobno posiekany.
2. Opłukane piersi z kurczaka dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem. Jeśli są zbyt grube, kroimy je na cieńsze kotlety.
3. Mięso delikatnie tłuczemy – najlepiej w folii, aby się nie porozrywało. Następnie zalewamy je marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
4. Zamarynowane kotlety rozkładamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40 minut.
5. Danie jest gotowe! Podajemy je jak klasyczne kotlety z kurczaka, a więc z mizerią lub inną ulubioną sałatką. Można je też przybrać pietruszką. Pasują do niego także delikatne sosy.