Przepis, który Cię zaskoczy. Pyszne tureckie bułeczki zawsze goszczą w mojej kuchni. Zrobisz szybko i smacznie zjesz.
1 296
Wspaniałym przysmakiem z Anatolii są bułeczki tureckie. Wszystkie gospodynie wiedzą jak zrobić takie bułeczki, ale można też tam je kupić w sklepie lub na straganie. Puszyste są w środku i cudownie chrupiącą skórkę na zewnątrz.
Uwielbiana przez dorosłych jak i dzieci , cudowna i pyszna przekąska na lunch. Znajdziesz poniżej mój przepis na bułeczki tureckie, które upieczesz na patelni.
PRZYGOTOWANIE:
Mąka pszenna (500 gram)
Drożdże (50 gram)
Olej słonecznikowy (200 ml)
Mleko (240 ml)
Koper (10 gram)
Sól (1 łyżeczka)
PRZYGOTOWANIE:
1. 150 ml oleju słonecznikowego wlej do miski i włóż do niej drożdże. Dodaj sól, następnie wlej mleko i dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Dodawaj powoli mąkę w miedzy czasie zagniataj ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce przykrytą ścierką miskę. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je z miski i zacznij ugniatać na blacie. Ciasto podziel na 8 kawałków i formuj z nich owalne bułeczki.
3. Jedną bułeczkę ugnieć i połóż na patelnię posmarowaną olejem. Jeżeli jest taka możliwość piecz na raz dwie lub nawet trzy. Poczekaj do chwili urośnięcia bułeczki.
4. Pod przykryciem piecz na małym ogniu. Smaż do zarumienienia po obydwu stronach. Gotowe bułeczki wykładaj na talerz. Wyłożone bułeczki posmaruj olejem słonecznikowym, następnie posyp koperkiem.