Wystarczą tylko trzy składniki, na zrobienie tureckiego serka śmietankowego- nie zawiera chemii i konserwantów.

Łatwy przepis na delikatny serek , który zrobisz sama w domu. Nie będzie zawierał konserwantów, a rodzina rozkoszuje się smakiem.

 

Składniki:
  • 2-3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 litry pasteryzowanego mleka 3,2%
  • 2 szczypty soli
  • Sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej mleko, następnie go zgotuj. Do gotującego się mleka wlej wcześnie wyciśnięty sok z cytryny. Ustaw ogień na minimum i dokładnie mieszaj, następnie poczekać aż oddzieli się serwatka. Połóż na sito, i czekaj aż odcedzi się z reszty płynu, dodaj soli.

2. Przełóż masę do miski, jedną lub dwie minuty mieszaj mikserem.

3. To już wszystko! Śmietankowy serek jest gotowy.

4. Dodaj dodatkowe składniki, a uzyskasz serek w innym smaku.

 

 

Serek śmietankowy połączony z oliwą truflową.

 

Składniki:
  • Oliwa truflowa
  • Serek śmietankowy

 

Sposób przygotowania:

1. Serek śmietankowy przełóż do blendera i dodaj oliwę truflową. Blenduj do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeśli chcesz dodaj do smaku swoje ulubione przyprawy.

 

 

Serek bazyliowy z dodatkiem orzechów.

 

Składniki:
  • Łyżka masła
  • Serek śmietankowy
  • Pęczek świeżej bazylii
  • Garść orzechów włoskich
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

1. Do serka śmietankowego dodaj posiekane orzechy i bazylię i miękkie masło. Na przygotowany papier do pieczenia wyłóż gotowy serek i zawiń aby powstał rulon. Przez trzy godziny przechowuj w lodówce. Serek staje się twardszy , łatwiej pokroić go np. w plasterki.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!