Wystarczą tylko trzy składniki, na zrobienie tureckiego serka śmietankowego- nie zawiera chemii i konserwantów.
1 766
Łatwy przepis na delikatny serek , który zrobisz sama w domu. Nie będzie zawierał konserwantów, a rodzina rozkoszuje się smakiem.
Składniki:
2-3 łyżki oliwy extra virgin
2 litry pasteryzowanego mleka 3,2%
2 szczypty soli
Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej mleko, następnie go zgotuj. Do gotującego się mleka wlej wcześnie wyciśnięty sok z cytryny. Ustaw ogień na minimum i dokładnie mieszaj, następnie poczekać aż oddzieli się serwatka. Połóż na sito, i czekaj aż odcedzi się z reszty płynu, dodaj soli.
2. Przełóż masę do miski, jedną lub dwie minuty mieszaj mikserem.
3. To już wszystko! Śmietankowy serek jest gotowy.
4. Dodaj dodatkowe składniki, a uzyskasz serek w innym smaku.
Serek śmietankowy połączony z oliwą truflową.
Składniki:
Oliwa truflowa
Serek śmietankowy
Sposób przygotowania:
1. Serek śmietankowy przełóż do blendera i dodaj oliwę truflową. Blenduj do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeśli chcesz dodaj do smaku swoje ulubione przyprawy.
Serek bazyliowy z dodatkiem orzechów.
Składniki:
Łyżka masła
Serek śmietankowy
Pęczek świeżej bazylii
Garść orzechów włoskich
Sól
Sposób przygotowania:
1. Do serka śmietankowego dodaj posiekane orzechy i bazylię i miękkie masło. Na przygotowany papier do pieczenia wyłóż gotowy serek i zawiń aby powstał rulon. Przez trzy godziny przechowuj w lodówce. Serek staje się twardszy , łatwiej pokroić go np. w plasterki.