Aby uzyskać tak piękne trzy kolor, będziesz potrzebowała takich składników jak: sok pomarańczowy, kakao oraz wiórki kokosowe. Te produkty są bardzo łatwo dostępne. Ciasto jest bardzo pyszne, a do tego delikatne. Swoim smakiem zachwyca wszystkich podniebienia!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
220 g cukru
-
140 g kaszy manny
-
500 ml soku pomarańczowego
-
1 l mleka
-
25 g masła
-
45 g skrobi kukurydzianej
-
2 łyżki kakao
-
10 g cukru waniliowego
-
2 łyżki orzecha kokosowego
Potrzebna będzie sylikonowa forma o pojemności 1,5 l wysmarowana olejem roślinnym lub standardowa blaszka wyłożona folią spożywczą.
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Na samym początku przygotuj kolor pomarańczowy: do dużego garnka wlej sok pomarańczowy. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą oraz 50 g cukru. Mieszaj do momentu, aż będzie jednolita konsystencja.
2.Gdy zacznie wrzeć, gotuj jeszcze jedną minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Przygotowana masa powinna dokładnie stężeć. Warstwę pomarańczową przelej do przygotowanej formy. Starannie oraz równomiernie rozprowadź po całej powierzchni. Odstaw na bok, aby nabrało temperaturę pokojową.
3.Kolej na warstwę białą: do garnka wlej zimne mleko. Następnie wsyp 170 g cukru, wiórki kokosowe, cukier waniliowy oraz kaszę mannę. Całość dokładnie połącz ze sobą.
4. Gdy zacznie wrzeć , gotuj na małym ogniu przez jedna minutę. Przygotowana masa powinna zgęstnieć. Zdejmij garnek z ognia, po czym dodaj masło, i dokładnie wymieszaj. Połowę przygotowanej białej masy przenieś na pomarańczową, po czym dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
5.Dodaj kakao do garnka z pozostałą białą masą. Dokładnie całość wymieszaj ,aby powstała jednolita konsystencja. Gotową ciemną masę przełóż na białą, i także równomiernie rozprowadź.
6.Przygotowane ciasto odstaw na bok, aby ostygło, po czym przykryj je folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez 3-4 godziny.
Po tym czasie starannie wyjmij gotowe już ciasto z formy. Deser połóż na talerzu do serwowania. Jako dekoracji użyj pokrojonych plastrów pomarańczy. Smacznego!