Tosty z mięsem mielonym – Nie zatrzymasz się na jednym.
3 855
Mięso mielone to prawdziwy ratunek dla tych, którzy nie lubią stać długo przy kuchence. Jest jedna przekąska, która oszczędza czas, kiedy twoim pociechom nagle zaburczy w brzuszkach.
Wystarczy, że masz w swojej kuchni trochę mięsa mielonego i chleb…
SKŁADNIKI
300 g mielonego mięsa
1 twarożek śmietankowy
1 cebula
150-200 ml mleka lub wody
2-3 jajka
12 kromek chleba
1 pomidor
2 ząbki czosnku
6 łyżek keczupu
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój drobno cebulę i dodaj do mielonego mięsa. Dodaj przyprawy i mleko (wodę). Dobrze wymieszaj.
2. Rozłóż 6 kromek chleba, posmarowanych twarożkiem. Następnie rozsmaruj na każdą kromkę mięso mielone. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozłóż po troszkę na każdej kromce. Na wierzchu połóż plasterek pomidora . Jeśli masz w domu, możesz dodać jeszcze odrobinę mozzarelli lub twardego sera.
3. Pozostałe 6 kromek chleba posmaruj keczupem i przykryj nimi kromki z mielonym mięsem. Na samą górę złożonej kanapki rozłóż jeszcze cienką warstwą mięsa.
4. Roztrzep jajka, dodaj przyprawy. Każdą złożoną kanapkę obtocz w jajku i połóż na blaszkę do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.