Dla koneserów makowych wypieków i miłośników niezwykłych deserów zarezerwowałam specjalny przepis – pyszny makowy tort z pomarańczami. Łatwy i szybki w przygotowaniu, przy tym cieszy oko i przyjemnie podrażnia kubki smakowe.
20 minut na przygotowanie, 40 na pieczenie i 30 na schłodzenie!
Ten torcik makowy z pomarańczami, zauroczy każdego łakomczucha. Wilgotny, delikatny, puszysty i smaczny – pokusa w najczystszej postaci. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
1/2 szklanki maku
-
3 pomarańcze
-
185 g masła
-
110 g cukru
-
2 jajka
-
3 łyżki startej skórki z pomarańczy
-
190 g mąki
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM
-
150 g cukru
-
160 g masła
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj pomarańcze i zetrzyj skórkę w wąskie paski. Przyda się zarówno do ciasta, jak i do kremu. Gotowa, kupna skórka pomarańczowa też się nada.
2. Wyciśnij sok z pomarańczy. Będziesz potrzebować 160 ml do ciasta i 80 ml do kremu.
3. Do miski wsyp mak i zalej 160 ml soku pomarańczowego. Odstaw, niech nasiąknie.
4. Utrzyj masło z cukrem, kolejno dodawaj jajka, z każdym ubijaj masę przez 1 minutę, następnie dodawaj kolejne.
5. Potem dodaj skórkę pomarańczową i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
6. Na przemian z mąką, stopniowo dodawaj również mak (wraz z sokiem). Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję.
7. Przełóż ciasto do formy wysmarowanej olejem, wygładź i piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
8. Po upieczeniu, ciasto wyjmij z piekarnika. Po ok. 10 minutach, wyjmij z formy i przekrój na dwie równe części.
9. Teraz czas na krem. Wymieszaj 80 ml soku pomarańczowego ze 150 g cukru i gotuj na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, ciągle mieszając. Dodaj skórkę pomarańczową i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia bez mieszania.
10. Zdejmij garnek z ognia, oddziel od syropu skórkę i odstaw do wystygnięcia. Skórkę kandyzuj w rozgrzanym piekarniku.
11. Ubij 160 g masła do uzyskania kremowej konsystencji i stopniowo wlewaj syrop pomarańczowy nie przerywając ubijania. Powinnaś uzyskać gładki krem maślano-pomarańczowy.
12. Nałóż połowę kremu na połowie ciasta i przykryj drugą, lekko dociskając. Nałóż pozostały krem. Możesz użyć strzykawki cukierniczej, będzie wyglądało bardziej elegancko. Udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową.
13. Chociaż krem według tego przepisu wcale nie jest tłusty i słodki (jest bardzo przyjemny w smaku), zamiast niego, możesz użyć innego, dowolnego kremu. Smacznego!