Święta to czas rodzinny i okazja do pokazania swoich kulinarnych zdolności. Słodkie, pyszne ciasta na świątecznym stole są obowiązkowe. Piekę ten tort co rok na święta, a moja rodzina nie może się go zawsze doczekać…
Pyszny aromatyczny orzechowo-miodowy torcik nie wymaga dużego nakładu czasu i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Z pewnością mile zaskoczysz swoich gości, przy popołudniowej świątecznej kawie. Nawet najbardziej wybredny łasuch zakocha się w nim od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
1-1,5 szklanki cukru
-
2,5–3 szklanki czubate mąki
-
4 jajka
-
50 ml koniaku
-
1 łyżeczka sody
-
1 łyżeczka octu
-
100 g orzechów (orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich)
-
4 łyżki miodu
-
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA KREM
-
200 g masła
-
300 g gotowanego skondensowanego mleka
-
100 g prażonych orzechów włoskich
-
orzechy i gorzka czekolada do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
1. W głębokiej misce ubij jajka z cukrem na gładką pianę. Dodaj miód, koniak, cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
2. Następnie dodaj przesianą mąkę i sodę wymieszaną z octem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Posiekaj orzechy w blenderze, połowę dodaj do ciasta, druga połowa posiekanych orzechów trafi do kremu.
4. Podziel ciasto na 2 części i upiecz 2 oddzielne ciasta w rozgrzanym piekarniku do 180 ° C, sprawdzając gotowość wykałaczką lub drewnianym patyczkiem. Jeśli ciasto się nie klei, jest gotowe!
5. Po wystygnięciu, przekrój każde ciasto na 2 części, odcinając tak zwane czapki.
6. Teraz przygotuj krem. Ubij masło ze skondensowanym mlekiem za pomocą miksera, dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Włóż krem do lodówki na 5-10 minut.
7. Czas złożyć w całość tort. Zaparz mocną czarną herbatę i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Nasącz każde ciasto przygotowaną, schłodzoną mieszanką. Układaj jeden na drugim, przekładając każdą warstwę kremem lekko dociskając do siebie. Wierzch i boki tortu, posmaruj kremem i wygładź.
8. Udekoruj ciasto orzechami i drobno pokrojoną gorzką czekoladą. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Łatwy, delikatny i pyszny tort orzechowo-miodowy jest gotowy. Smacznego!