Tarta z łososiem to świetny pomysł na lekki obiad lub ciepłą kolację. Doskonale sprawdzi się również z wieloma dodatkami.
-
Przygotowanie:20 minut
-
Gotowanie:25 minut
-
Danie gotowe w:45 minut
-
Kalorie:80 kcal/ porcja
-
Liczba porcji:8
GŁÓWNE SKŁADNIKI
CIASTO
-
250 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
150 g schłodzonego masła
-
1 łyżeczka soli
NADZIENIE
-
5 jajek
-
150 g wędzonego łososia
-
100 ml śmietany 30%
-
180 g sera mozzarella
-
1/2 pęczka szczypiorku
-
5 g mąki pszennej
-
5 g masła
-
sól
-
pieprz
-
kilka listków bazylii
W zależności od naszych upodobań kulinarnych, możemy ją przygotować z dodatkiem szpinaku, brokułów czy pomidorów. Za każdym razem będzie smakować równie dobrze. Trzeba jednak pamiętać, że podstawą doskonałej tarty jest łosoś, dlatego powinniśmy wybrać łososia najlepszej jakości.
Drugim ważnym elementem jest ciasto. Oczywiście możemy poprzestać na gotowym cieście francuskim, jednak tarta najlepiej smakuje na cieście kruchym. Koniecznie wypróbuj!
Sposób przygotowania:
1. Oczywiście przygotowanie tarty najlepiej zacząć od zrobienia ciasta. Mąkę potrzebną do jego przygotowania wsypujemy na stolnicę. Do mąki dodajemy masło, schłodzone i pokrojone w bardzo drobną kostkę. Następnie dodajemy jajko i sól. Gdy mamy już wszystkie składniki, ciasto dokładnie zagniatamy. Najpierw powinna powstać kruszonka, a kolejno, gdy dodamy łyżkę wody, ciasto powinno stać się gładkie i jednolite. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce. Do tarty będziemy potrzebować jednej części
2. Następnie przystępujemy do przygotowania nadzienia. Zaczynamy od wbicia jajek do sporej miski. Do jajek dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość odstawiamy
3. Następnie wyciągamy schłodzone ciasto i dokładnie wałkujemy. Ciasto powinno być dosyć cienkie. Jeśli chodzi o średnicę ciasta, to powinna być nieco większa niż średnica formy do tarty. Następnie formę smarujemy cienką warstwą tłuszczu. W tym celu możemy posłużyć się masłem lub olejem. Gdy wysmarujemy już formę, wykładamy na nią ciasto
4. Ciasto powinno również sięgać do połowy brzegów formy. Najlepiej uformować je palcami. Na formę wyłożoną ciastem wykładamy łososia. Możemy go pokroić na mniejsze kawałeczki. Łososia możemy układać na przemian z serem. Całość posypujemy szczypiorkiem. W zależności od tego, czy wolimy nieco ostrzejszy smak, łososia i ser możemy również posypać solą i pieprzem
5. Następnie wlewamy połączenie śmietany i jajek. Na całości układamy bazylię. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez około 25 minut
Jest to najbardziej podstawowy przepis na tartę. W zależności od naszych ulubionych smaków, możemy ją łączyć z wieloma składnikami. Możemy na przykład wykorzystać szpinak z czosnkiem i gałką muszkatołową.
Tarta z łososiem bardzo dobrze łączy się także z pomidorami. Wystarczy je wyłożyć na łososia i ser. Podobnie robimy z brokułami. Z łososiem świetnie komponują się również pory.
Smacznego!