Tarty sernik – Ekspresowe, pyszne ciasto, któremu nikt się nie oprze. Przygotuj od razu podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie
6 782
Pyszny, delikatny i kremowy tarty sernik, to genialny i szybki deser, idealny do filiżanki popołudniowej, aromatycznej kawy lub herbaty oraz kubka gorącego kakao. Obok niego nikt nie przejdzie obojętny. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
400 g sera na sernik z wiaderka
150 g cukru
140 g masła
2 jajka
10 łyżek śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wsyp przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, 50 g cukru, miękkie masło, 1 jajko i łyżkę śmietany. Dokładnie wymieszaj składniki i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.
2. Gotowe ciasto, uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15 minut.
3. W tym czasie, przygotuj masę serową: W misce, wymieszaj mikserem twaróg z 50 g cukru i 4 łyżkami śmietany.
4. Schłodzone wcześniej ciasto, podziel na dwie części. Jedną część, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio do formy – to będzie spód sernika
5. Na starte ciasto, wyłóż równomiernie masę serową, a na wierz zetrzyj drugą część schłodzonego wcześniej ciasta.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-35 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe!
Sernik po całkowitym wystudzeniu, oprósz cukrem pudrem. Smacznego!