Przepis ten mam od mojej ukochanej babci. Nigdy nie zapomnę zapachu jaki unosił się w całym domu, kiedy je dla nas przygotowywała.
Do dziś z sentymentem wspominam ten czas, kiedy rumiane, pachnące ciasto, moja babcia wyjmowała z piekarnika. No i oczywiście czas oczekiwania na jego wystygnięcie, który wydawał się wiecznością.
To ciasto można również upiec z innymi owocami sezonowymi, np. z jagodami lub śliwkami. Zawsze jest pyszne i pięknie wygląda. Idealne do popołudniowej herbatki z rodziną. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
200 g masła
-
1 jajko
-
1/2 łyżki cukru
-
2 szklanki mąki
-
1 łyżka śmietany
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki skrobi
-
600 g świeżych wiśni
PRZYGOTOWANIE
1. Do wygodnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, śmietanę i zmiękczone masło. Zagniataj.
2. Oddziel 1/3 ciasta i zawiń w folię. Umieść w zamrażarce na pół godziny (może być dłużej).
3. Przygotuj formę o wielkości ok. 24 cm. Przykryj spód formy papierem do pieczenia, a następnie wyłóż pozostałe ciasto, tworząc boki o wysokości około 2 cm.
4. Teraz czas na wiśnie. Usuń z nich pestki i odlej sok. Potem posyp je skrobią, a następnie przełóż do formy, równomiernie rozprowadzając je na całym spodzie ciasta.
5. Wyjmij odłożone ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na całą powierzchnię ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto kruche z wiśnią przez 45 minut.
Wierzch ciasta powinien się zarumienić!
6. Ciasto należy całkowicie schłodzić, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto kruche z owocami to nie tylko pyszne danie, z którego każda pani domu jest dumna. To ciasto to cała przestrzeń dla kreatywności! Nawet jeśli przygotujesz ciasto bez specjalnej okazji, możesz nadać mu całkowicie zachwycający wygląd. Wystarczy trochę inspiracji.