Tarte Ciasto z Wiśniami – Ten przepis mam od babci i do dziś zachwyca smakiem.

Przepis ten mam od mojej ukochanej babci. Nigdy nie zapomnę zapachu jaki unosił się w całym domu, kiedy je dla nas przygotowywała.

 

 

Do dziś z sentymentem wspominam ten czas, kiedy rumiane, pachnące ciasto, moja babcia wyjmowała z piekarnika. No i oczywiście czas oczekiwania na jego wystygnięcie, który wydawał się wiecznością.
To ciasto można również upiec z innymi owocami sezonowymi, np. z jagodami lub śliwkami. Zawsze jest pyszne i pięknie wygląda. Idealne do popołudniowej herbatki z rodziną. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skrobi
  • 600 g świeżych wiśni

 

PRZYGOTOWANIE
1. Do wygodnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, śmietanę i zmiękczone masło. Zagniataj.

2. Oddziel 1/3 ciasta i zawiń w folię. Umieść w zamrażarce na pół godziny (może być dłużej).

3. Przygotuj formę o wielkości ok. 24 cm. Przykryj spód formy papierem do pieczenia, a następnie wyłóż pozostałe ciasto, tworząc boki o wysokości około 2 cm.

4. Teraz czas na wiśnie. Usuń z nich pestki i odlej sok. Potem posyp je skrobią, a następnie przełóż do formy, równomiernie rozprowadzając je na całym spodzie ciasta.

5. Wyjmij odłożone ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na całą powierzchnię ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto kruche z wiśnią przez 45 minut.
Wierzch ciasta powinien się zarumienić!
6. Ciasto należy całkowicie schłodzić, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

Ciasto kruche z owocami to nie tylko pyszne danie, z którego każda pani domu jest dumna. To ciasto to cała przestrzeń dla kreatywności! Nawet jeśli przygotujesz ciasto bez specjalnej okazji, możesz nadać mu całkowicie zachwycający wygląd. Wystarczy trochę inspiracji.

 

 

Przepis na to ciasto stosuję od wielu lat. Z różnymi owocami i dżemami, ale ten z wiśniami lubię najbardziej. Cóż, jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, zawsze możesz użyć mrożonych. Wystarczy je tylko odmrozić.

error: Content is protected !!