Tarte ciasto wiśniowe – twoi przyjaciele nie odmówią ci kawałka tego pysznego ciasta.
2 555
Już po jednym spojrzeniu i jego aromacie, od razu mam wspomnienia z dzieciństwa, kiedy moja babcia wyjęła ten rumiany przysmak z piekarnika.
Te minuty oczekiwania, gdy się ochładza, wydawały się wiecznością, ponieważ naprawdę chciałem spróbować przynajmniej trochę szybciej!
SKŁADNIKI
200 g masła
1 jajko
1/2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki skrobi
600 g świeżych wiśni
PRZYGOTOWANIE
1. W wysokim pojemniku przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, śmietanę i zmiękczone masło. Zagnieść ciasto.
2. Oddziel 1/3 ciasta i zawiń w folię. Umieść je w zamrażarce na pół godziny (może być dłuższy).
3. Przygotuj formę o wielkości około 24 cm. Przykryj spód formy papierem do pieczenia, a następnie ułóż przygotowane wcześniej ciasto, tworząc boki o wysokości około 2 cm.
4. Teraz wydryluj wiśnie i odsącz. Posyp wiśnie skrobią, a następnie ułóż w formie na pozostałym cieście, równomiernie rozprowadzając wzdłuż dna.
5. Wyjmij odłożone ciasto z zamrażarki i zetrzyj na wierzchu wiśni. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni i piecz ciasto kruche z wiśnią przez 45 minut. Wierzch ciasta powinien się zarumienić!
6. Ciasto należy całkowicie schłodzić, a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na to ciasto stosuję od wielu lat. Piekę je z różnymi dżemami i owocami, ale z wiśniami lubię najbardziej. Cóż, jeśli nie masz pod ręką świeżych wiśni, zawsze możesz użyć mrożonych owoców, np. jagód.