Tarta z Jabłkiem – Ten smak zachwyci nie tylko domowników.
1 378
To pyszne ciasto ma w sobie więcej nadzienia niż samego ciasta. Jest nie tylko pyszne, ale też pięknie pachnie i wygląda. Z pewnością będzie zachwycać podniebienia podczas najróżniejszych uroczystości.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
3 jabłka
2 łyżki rodzynek
6 łyżek cukru
5 łyżek koniaku
SKŁADNIKI NA CIASTO
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g masła
2 g wanilii
60 g cukru
SKŁADNIKI DODATKOWE
2 jajka
40 g cukru
30 g masła
2 łyżki koniaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj jabłka, obierz je i usuń dokładnie nasiona. Pokój w cienkie plastry. Najlepsze będą kwaśne jabłka.
2. Zalej jabłka wrzącą wodą i dodaj do nich koniak i cukier, delikatnie wymieszaj.
3. Jabłka odstaw w koniaku na ok 6 godzin. Po upieczeniu ciasta zapach alkoholu w nim nie będzie wyczuwalny, ale aromat jabłek wzrośnie.
5. Formę (o śr. ok 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełóż na formę i odetnij wystające brzegi. Na całej jego powierzchni zrób dziurki widelcem.
6. Potem poukładaj jabłka i polej 4 łyżkami syropu który z nich powstał.
7. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
8. W między czasie ubij jajka z cukrem i masłem.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika, polej jabłka masą i piecz przez kolejne 15 minut.
10. Kiedy tarta będzie już upieczona, polej ją pozostałym syropem z jabłek.