Tarta z Bananami – Rozkoszuj się delikatnym, niebiańskim smakiem.
1 627
Banany są znane ze swoich właściwości odżywczych, nie mówiąc już o ich smaku. Niezwykła tarta z bananami to pyszny deser, który przygotujesz szybko z minimalnym zestawem składników. Jest aromatyczna i smaczna zarówno na ciepło, jak i schłodzona.
Przepis jest naprawdę prosty, ponadto możesz go urozmaicić według własnego uznania, dodając orzechy, suszone owoce, kawałki czekolady lub marmoladę.
Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
100 g masła
3 jajka
300 g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka śmietany
3 banany
PRZYGOTOWANIE
1. Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj 3 żółtka, pół szklanki cukru i stopione masło. Następnie dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Powinno być dość gęste. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
2. Pokrój banany w plasterki, możesz je lekko posypać cukrem waniliowym, aby uzyskać jeszcze bardziej interesujący smak.
3. Na posmarowanej tłuszczem formie rozłóż ciasto, odetnij jego nadmiar, wystający z formy. Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni.
4. Poukładaj pokrojone banany, posmaruj je kwaśną śmietaną. Smak śmietany jest zależny od twoich upodobań. Możesz wcześniej wymieszać ją z cukrem, wanilią, mleczkiem kokosowym lub cukrem pudrem.
5. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku przez 20 minut. W tym czasie przygotuj lekką pierzynkę. Ubij pozostałe 3 białka z połową szklanki cukru. Ubijaj, aż piana będzie sztywna przez ok. 10 minut.
6. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozprowadź ubitą pianę na całej jego powierzchni. Umieść ciasto w piekarniku jeszcze tylko na trzy minuty. Pyszna tarta z bananami gotowa! Możesz ozdobić ją pozostałymi bananami, płatkami migdałowymi lub kandyzowanymi owocami – to co masz pod ręką.