Szynka czosnkowa- Twoi bliscy będą zachwyceni przygotowanym soczystym oraz kruchym mięsem.
1 175
Pod wrażeniem będą Twoi bliscy daniem mięsnym z pysznymi dodatkami , które swoja delikatnością oraz kruchością zachwyci nie jedno podniebienie miłośników dań mięsnych. Zapraszam na przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW:
2 cebule
6 ząbków czosnku
2 kg szynki wieprzowej
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Olej
2 łyżki sosu sojowego
Pieprz, sól
Słodka papryka
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Ręcznikiem papierowym osusz umyte oraz oczyszczone mięso. Potem w plastry je pokrój. W piórka pokrój obraną cebulę, a w plasterki obrany czosnek.
2.Przez kilka godzin przechowuj w lodówce, mięso wymieszane z czosnkiem.
3.Warstwę cebuli ułóż w naczyniu żaroodpornym, a na niej przygotowane mięso.
4.Przypraw mięso do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Na przyprawione mięso połóż warstwę cebuli, następnie koncentratem pomidorowym ją wysmaruj. Sosem sojowym polej na koniec całość.
5.Piecz przez 1,5 godziny w rozgrzanym piekarniku do 150 stopni. Przez połowę czasu pieczenia, mięso niech będzie przykryte folią aluminiową a drugą połowę piecz bez foli. Wtedy mięso na pewno się zarumieni. To wszystko!
Na gorąco podawaj przygotowane mięso. Idealnie pasuje z puree ziemniaczanym oraz z surówkami ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!