Szybki dżem malinowy mojej babci – Poznaj sposób na zachowanie zdrowia
1 194
Lato to czas gdy owoce dojrzewają w ekspresowym tempie. Aby nie marnować darów drzew i krzewów gospodynie domowe przerabiają owoce i warzywa na pyszne przetwory. To czas kiedy dom pachnie gotowanymi konfiturami.
Niestety nie wszystkie metody tworzenia domowych przetworów pozwalają na zachowanie wszystkich witamin i wartości odżywczych zawartych w owocach.
Poznaj niezawodny sposób, który pozwoli Ci przygotować smaczne i wartościowe dżemy z malin innych owoców.
Składniki:
8 szklanek pełnych malin
3 szklanki cukru
3/4 litra wody
Przygotowanie:
1. Rozpocznij od posortowania malin. Wykorzystaj tylko całe i w pełni dojrzałe owoce. Następnie delikatnie, ale dokładnie wypłucz maliny. Zalej przygotowaną wcześniej wodą i rozpocznij gotowanie.
2. Doprowadź do zagotowania malin z wodą. Gdy całość się zagotuje dodaj 2 szklanki cukru. Całość zamieszaj i ponownie zagotuj. Po zagotowaniu dodaj kolejne dwie szklanki cukru i wszystko zamieszaj. Całość gotuj przez 3 minuty. Dodaj pozostały cukier. Gotuj wszystko jeszcze przez 3 minuty na bardzo małym ogniu.
3. Przygotuj wyczyszczone i wygotowane słoiki. Zagotowany dżem, zdejmij z ognia, wlej do słoików i szczelnie zakręć. Odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
Słoiki z dżemem najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!