Wyjątkowy smak, szynki w przygotowaniu i bez konieczności pieczenia placek z budyniem. To świetny pomysł na deser.
1 787
Placek z budyniem to idealny pomysł na szybki i smaczny deser, do którego przygotowania nie trzeba wykorzystywać nawet piekarnika.
Wystarczy użyć tylko kilka podstawowych składników. Deser pięknie prezentuje się zwłaszcza po przekrojeniu go.
Składniki na krem:
1/2 kg twarogu,
80 g proszku budyniowego (dowolny smak: wanilia bądź śmietanka),
375 ml kwaśnej śmietany,
80 ml mleka,
200 g cukru pudru.
Składniki na ciasto:
prostokątne składniki petit beurre,
180 ml mleka do namaczania herbatników.
Składniki na polewę:
150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
150 ml śmietany,
100 g startej, białej czekolady,
Sposób przygotowania:
Twarożek należy wymieszać z cukrem. Następnie śmietanę ubić mlekiem i budyniem. Wszystkie te składniki delikatnie wymieszać na wolniejszych obrotach miksera. Wykonywać tę czynność do momentu powstania gładkiej masy.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przez chwilę moczyć herbatniki w mleku i układać je jedno obok drugiego na papierze. Na pierwszą warstwę herbatników wylać połowę przygotowanego kremu. Czynność z ciastkami powtórzyć mocząc je w mleku i układając tym razem na kremie.
Następnie przykryć kolejną warstwą herbatników. Ostatnia warstwa to polewa czekoladowa. Do jej wykonania należy roztopić czekoladę i dodać do niej bitą śmietanę. Oba składniki dokładnie wymieszać ze sobą do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez dodatku grudek.
Dla lepszego wyglądu czy też smaku można jeszcze wierzch posypać wiórkami białej czekolady. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!