Ta szybka, pyszna zupa jest darem niebios dla zapracowanej gospodyni domowej. Szybko ją się gotuje i smakuje świetnie. Moja mama zawsze robiła taką zupę, kiedy wracała późno z pracy. Wlana w piękne talerze, doprawione kwaśną śmietaną i zawsze ozdobione zieleniną. Och, leniwa zupa … Smak dzieciństwa, smak czułości i troski.
Możesz ugotować zupę na świeżym bulionie z kurczaka lub użyć kostek bulionowych. Jeśli wcześniej upieczesz bułki z serem i zamrozisz, gotowanie tej zupy zajmie nie więcej niż 15 minut! Zasadniczo zapisz przepis i zaskocz swoich bliskich pysznym pierwszym daniem.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ
-
1,5–2 l bulionu drobiowego
-
3-4 średnie ziemniaki
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
1/2 łyżeczki soli
-
2 ząbki czosnku
-
1 pęczek koperku
-
czarny pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA BUŁKI
-
1 jajko
-
100 g mąki
-
1/3 łyżeczki soli
-
100 g miękkiego sera śmietankowego
PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od upieczenia bułek serowych. Widelcem ubij jajko z solą. Dodaj przesianą mąkę i zagnieć miękkie ciasto.
2. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i posyp tartym serem. Zawiń rolkę szczelnie i połącz krawędzie. Uszczelnij ją trochę na całej długości, aby ser z niej nie wypłynął. Następnie potnij na porcje o szerokości około 1 cm.
3. Do zupy potrzebujesz bulionu z kurczaka lub 1,5–2 litrów wody i 2 kostki bulionowe. Zagotuj.
4. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i z tartą na oleju roślinnym i wrzuć do gotującego się bulionu.
5. Dodaj ziemniaki pokrojone w paski, a kiedy będą miękkie dodaj przygotowane wcześniej bułki i gotuj przez 5-10 minut (aż bułki będą gotowe).
6. Jako ostatni należy dodać czarny pieprz, drobno posiekany czosnek i zioła. Wlej aromatyczną i smaczną zupę na talerze i przywołaj wszystkich do stołu. Smacznego!