Szybka, aromatyczna przekąska. I to w zaledwie 15 minut w piekarniku.

Dziś chcę pokazać Wam przepis na szaszłyki pieczarkowe, które możecie przyrządzić nie tylko na grillu, ale i w piekarniku. Wymagają bardzo mało czasu, a w efekcie końcowym są bardzo elegancką przekąską.

 

Marynowanie ich zajmie nam ledwie 10-15 minut – w tym czasie możemy zająć się przygotowaniem innych produktów, czy pokrojeniem warzyw do sałatki. Danie to z pewnością zachwyci każdego kto go spróbuje nie tylko swoim wyjątkowym aromatem i świetnym smakiem, ale i swoją elegancją. Do tego jest ono niesamowicie proste w wykonaniu, a efekt końcowy zachwyca!

 

Składniki

  • Pieczarki – 600g
  • Cebula – 1-2 sztuki
  • Śmietana – 2 łyżki
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Zioła włoskie – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – łyżka
  • Boczek – 50g
  • Pieprz czarny (mielony) dla smaku

 

Przygotowanie

1. Na początku musimy zająć się zamarynowaniem pieczarek. Obieramy je a następnie wkładamy do głębokiego pojemnika, na przykład miski. Dodajemy do nich śmietanę, musztardę, pieprz, zioła włoskie, sos sojowy oraz sok z cytryny.

2. Obieramy cebulę i kroimy ją w pierścienie. Dorzucamy je do pojemnika z pieczarkami i marynatą, a następnie odstawiamy na około 10 minut.

3. Kroimy boczek w cienkie plasterki.

4. Wkładamy patyczki do szaszłyków na chwilę do szklanki z wodą, aby się namoczyły – dzięki temu patyczki nie będą się przypalać gdy szaszłyki będą się piec. Następnie nadziewamy na nie naprzemiennie grzyby, boczek oraz cebulę, aż zajmą prawie całą długość patyczka – zostawiamy odrobinę wolnego z obu stron, aby łatwiej było szaszłyki przenieść.

5. Nagrzewamy piekarnik do 180° C, a następnie wkładamy do niego szaszłyki przygotowane szaszłyki. Czekamy od 15 do 20 minut, a następnie je wyjmujemy.

Osobiście polecam serwować je z sosem czosnkowo ziołowym, wtedy smakują najlepiej! Do zrobienia go będziemy potrzebować 100ml domowej śmietany, zioła dla smaku (koperek i pietruszka), 2 ząbki czosnku, odrobinę zmielonego pieprzu, sól oraz zmieloną kolendrę. Aby go zrobić wystarczy wymieszać wszystkie składniki i możemy już danie serwować!

Smacznego !

error: Content is protected !!