Szaszłyki z Marynowanych Serc Drobiowych – Zdrowe i delikatne danie na każdą okazję.
3 155
Serca drobiowe to niedrogi produkt, niskokaloryczny z bogatą zawartością łatwo przyswajalnego białka. Są idealne przy zdrowym i dietetycznym żywieniu.
Jako opcja na piknik lub jako lekka kolacja, przygotuj je w formie pysznych, delikatnych szaszłyków.
Mięso serc ma neutralny smak, więc możesz dowolnie zmieniać sosy i marynaty, za każdym razem tworząc niepowtarzalne danie.
SKŁADNIKI
500 g serc kurczaka
1 cebula
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
5 ml octu
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj i oczyść dokładnie serca z kurczaka.
2. Do marynaty potrzebujesz wymieszać: sos sojowy, miód, ocet i zblendowaną cebulkę. Dodaj również sól i pieprz do smaku.
3. Włóż serca do marynaty.
4. Przykryj miskę folią i włóż do lodówki na 1 godzinę.
5. Patyczki do szaszłyków zanurz na pół godziny w wodzie.
6. Zamarynowane serca nabij wzdłuż na patyczki.
7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ułóż szaszłyki na natłuszczonej blaszce. Piecz przez 30 minut.
8. Podawaj szaszłyki z serc drobiowych z sezamem, różnymi sosami, warzywami i ziołami.
Smacznego!
Kupując serca drobiowe, zwróć uwagę na ich kolor: brązowe lub niebieskie serca zdecydowanie nie są świeże i mogą być już kilka razy zamrażane. Świeże mają piękny czerwony kolor.
Oprócz serc, również inne podroby drobiowe mogą pochwalić się wspaniałymi korzyściami zdrowotnymi. Żołądki kurcząt można bezpiecznie utożsamiać z szeregiem witamin np.: kwasu pantotenowego, foliowego i askorbinowego.
Przystępna cena, świetny smak i łatwość przygotowania – wszystko to sprawia, że podroby drobiowe są jednym z najbardziej lubianych produktów spożywczych.