Pyszna i szybka szarlotka – wystarczy, że ułożysz starte jabłka na przemian z twarogiem. Błyskawiczny i przepyszny deser, który cię zaskoczy.

Pyszna i szybka szarlotka – wystarczy, że ułożysz starte jabłka na przemian z twarogiem. Błyskawiczny i przepyszny deser, który cię zaskoczy!

 

Gwarantuję, że tak smacznej szarlotki jeszcze nie jadłeś. Ten pyszny deser składa się z ciasta, startych jabłek oraz warstwy, która je przykrywa. Poniżej znajdziesz przepis. Twarogowa szarlotka z pewnością zaskoczy cię swoim wyjątkowym smakiem. Ten prosty, oryginalny deser będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Sprawdzi się również jako deser na wyjątkowe okazje.

Składniki na ciasto:

  • cukier puder – 200g
  • mąka – 500g
  • proszek do pieczenia – 10g
  • masło – 250g
  • jajka – 2 sztuki
  • sól – 1/4 łyżeczka

 

Składniki na nadzienie:

  • jabłka – 4-6 średnich owoców
  • cukier puder – 80g
  • mielony cynamon – łyżka
  • twaróg – 500g
  • kwaśna śmietana – 500g
  • jajko
  • skrobia/mąka – 1-2 łyżki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • cukier waniliowy – łyżeczka

 

Przygotowanie:

Za pomocą miksera ubij masło, a następnie dodaj do niego sól oraz proszek do pieczenia. Kiedy masło stanie się jasną, puszystą masą, stopniowo dodawaj do niego mąkę, jajka i cukier. Całość zagnieć na gładkie ciasto.

Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i schowaj je do lodówki, na mniej więcej 40 minut. Po tym czasie podziel ciasto na dwie, równe części. Połowę ciasta rozwałkuj na stolnicy (najlepiej posypanej mąką).

Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Na grubych oczkach tarki, zetrzyj obrane wcześniej jabłka. Dodaj do nich cynamon i wanilię. Twaróg połącz z cukrem, jajkiem i śmietaną.

Rozwałkowany płat ciasta połóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można delikatnie oprószyć mąką lub skrobią. Następnie, stwórz wzór szachownicy, wykorzystując do tego celu masę jabłkową i masę serową.

Nakładaj obok siebie po łyżce każdej z mas, tworząc estetyczną szachownicę.

Rozwałkuj drugą połowę ciasta i połóż ją na serowo-jabłkowej szachownicy. Warto pamiętać o nakłuciu ciasta za pomocą widelca. Górę deseru należy posmarować rozbełtanym jajkiem.

Jeżeli drugi płat ciasta nie będzie perfekcyjnie pasował do kształtu i wielkości blachy, to należy je dociąć za pomocą noża.

 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do nagrzanego piekarnika włóż twarogową szarlotkę i piecz ją mniej więcej 40 minut. Gotowe! Po ostudzeniu, ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!