Szarlotka w najróżniejszych postaciach, gości na naszych stołach bardzo często. Nic dziwnego, bo to z pewnością jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. Poznaj szarlotkę z pianką budyniową, która zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybrednego miłośnika domowych ciast z jabłkami. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
-
2 szklanki mąki pszennej,
-
1 kostka schłodzonego masła,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
3 łyżki stołowe cukru pudru,
-
4 żółtka,
-
bułka tarta do oprószenia ciasta.
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
-
3/4 szklanki cukru,
-
1 opakowanie cukru wanilinowego,
-
4 białka,
-
2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru),
-
100 ml oleju.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:
-
1 kg jabłek,
-
2 łyżki stołowe białego cukru,
-
sok wyciśnięty z cytryny,
-
1 łyżeczka cynamonu,
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
DODATKOWE SKŁADNIKI:
-
cukier puder do posypania,
-
cukier puder i śmietana 18% na lukier.
PRZYGOTOWANIE:
1. Schłodzone masło, pokrój w kosteczkę i przełóż do wygodnej miski. Potem dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka i biały cukier. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto, a następnie podziel je na dwie części. Zawiń każdą w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę.
2. W tym czasie, przygotuj nadzienie jabłkowe: Obrane jabłka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok. Potem, przełóż na rozgrzaną patelnię, dodaj sok z małej cytryny, biały cukier i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
3. Smaż na średnim ogniu przez ok. 10 minut, do czasu aż cały płyn odparuje, a pod koniec dodaj skrobię, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
4. Formę o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm, wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o grubych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Rozłóż ciasto równomiernie na całej powierzchni i oprósz bułką tartą.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10 minut, a następnie odstaw do wystygnięcia.
6. Białka ubij na sztywną, białą pianę i nie przerywając ubijania, dodaj cukier biały, cukier wanilinowy i stopniowo budyń.
7. Na koniec, wlej olej i całość ubijaj mikserem na jednolitą, gładką masę.
8. Na upieczony wcześniej spód ciasta, wyłóż równomiernie nadzienie jabłkowe, potem wyłóż ubitą piankę budyniową, a na wierzch zetrzyj równomiernie drugą część ciasta.
9. Całość piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez ok. 35 minut. Kiedy ciasto się zarumieni – jest gotowe!