Szarlotka z budyniem – Kruche ciasto w dwóch kolorach z delikatnym jabłkowym nadzieniem i kremem budyniowym, wprost rozpływa się w ustach

Krucha, delikatna i aromatyczna, warstwowa szarlotka, przekładana kremem budyniowym to ciasto, na które przepis dostałam od swojej teściowej. Zawsze pięknie prezentuje się na uroczystym i świątecznym stole, a pochwały i prośby o przepis nie mają końca.

 

 

Prosta i szybka w wykonaniu szarlotka, według tego przepisu nikogo nie zostawi wobec siebie obojętnym i znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

Składniki na ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na nadzienie jabłkowe:
  • 1,5 kg słodkich jabłek (waga po obraniu)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

 

Składniki na krem budyniowy:
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną, wymieszaj z mąką krupczatką i cukrem. Potem dodaj schłodzone masło, posiekaj nożem, a następnie dodaj jajka, żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na dwie części.

 

2. Jedną część ciasta, podziel na dwie blaszki o wymiarach 21 x 25 cm., wyłożone papierem do pieczenia i wstaw do lodówki. Do drugiej części ciasta, dodaj kakao i zagnieć do uzyskania jednolitego koloru. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki.

 

3. Z obranych ze skórki jabłek, wytnij gniazda nasienne i pokrój je w kosteczkę. W garnku rozpuść masło, wrzuć jabłka, dodaj cukier waniliowy, sok z cytryny i przyprawy. Jeśli jabłka nie są zbyt słodkie – dosłodź cukrem do smaku. Duś jabłka do miękkości, a kiedy sok odparuje zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

 

4. Połowę nadzienia jabłkowego, wyłóż na jasne ciasto, wygładź z wierzchu i zetrzyj na nie połowę ciemnego ciasta. Powtórz czynności z drugim jasnym ciastem i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 40 minut ( z funkcją góra – dół). Po upieczeniu, ciasta wystudź i wyjmij z blaszek, usuwając papier do pieczenia.

 

5. W tym czasie, przygotuj krem budyniowy: Galaretkę rozpuść dokładnie w 1/2 szklanki wrzącej wody. Do garnka wlej mleko (zostawiając trochę do wymieszania budyniu) i zagotuj z cukrem, a następnie ugotuj budyń. Zdejmij z ognia i wlej do niego rozpuszczona galaretkę. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystygnięcia.

 

6. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, ubij i małymi porcjami, dodawaj do kremu budyniowego. Gotowy krem, wyłóż na jedno, upieczone ciasto, wygładź na całej powierzchni i delikatnie przykryj drugim, upieczonym ciastem. Lekko dociśnij i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!

error: Content is protected !!