Krucha, delikatna i aromatyczna, warstwowa szarlotka, przekładana kremem budyniowym to ciasto, na które przepis dostałam od swojej teściowej. Zawsze pięknie prezentuje się na uroczystym i świątecznym stole, a pochwały i prośby o przepis nie mają końca.
Prosta i szybka w wykonaniu szarlotka, według tego przepisu nikogo nie zostawi wobec siebie obojętnym i znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
Składniki na ciasto kruche:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka mąki krupczatki
-
250 g masła
-
3 żółtka
-
2 jajka
-
0,5 szklanki cukru
-
2 łyżki śmietany
-
2 łyżki kakao
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie jabłkowe:
-
1,5 kg słodkich jabłek (waga po obraniu)
-
50 g masła
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
-
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
-
1/4 łyżeczki mielonych goździków
-
1/3 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem budyniowy:
-
200 g śmietanki kremówki 30%
-
1,5 szklanki mleka
-
0,5 szklanki wody
-
1 opakowanie budyniu śmietankowego
-
1 opakowanie galaretki cytrynowej
-
2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną, wymieszaj z mąką krupczatką i cukrem. Potem dodaj schłodzone masło, posiekaj nożem, a następnie dodaj jajka, żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na dwie części.
2. Jedną część ciasta, podziel na dwie blaszki o wymiarach 21 x 25 cm., wyłożone papierem do pieczenia i wstaw do lodówki. Do drugiej części ciasta, dodaj kakao i zagnieć do uzyskania jednolitego koloru. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki.
3. Z obranych ze skórki jabłek, wytnij gniazda nasienne i pokrój je w kosteczkę. W garnku rozpuść masło, wrzuć jabłka, dodaj cukier waniliowy, sok z cytryny i przyprawy. Jeśli jabłka nie są zbyt słodkie – dosłodź cukrem do smaku. Duś jabłka do miękkości, a kiedy sok odparuje zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
4. Połowę nadzienia jabłkowego, wyłóż na jasne ciasto, wygładź z wierzchu i zetrzyj na nie połowę ciemnego ciasta. Powtórz czynności z drugim jasnym ciastem i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 40 minut ( z funkcją góra – dół). Po upieczeniu, ciasta wystudź i wyjmij z blaszek, usuwając papier do pieczenia.
5. W tym czasie, przygotuj krem budyniowy: Galaretkę rozpuść dokładnie w 1/2 szklanki wrzącej wody. Do garnka wlej mleko (zostawiając trochę do wymieszania budyniu) i zagotuj z cukrem, a następnie ugotuj budyń. Zdejmij z ognia i wlej do niego rozpuszczona galaretkę. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystygnięcia.
6. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, ubij i małymi porcjami, dodawaj do kremu budyniowego. Gotowy krem, wyłóż na jedno, upieczone ciasto, wygładź na całej powierzchni i delikatnie przykryj drugim, upieczonym ciastem. Lekko dociśnij i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!