Życie bez deserów byłoby nudne i trudne do zniesienia. Dostarczają nam sporo kalorii i cukru, ale z umiarem nie zaszkodzą i skutecznie poprawią nastrój.
Oto ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ten kto je spróbuje, z pewnością poprosi o przepis. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
50 ml mleka
-
2 łyżki kakao
-
150 g masła
-
180 g mąki
-
3 jajka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI KREMOWE
-
4 jajka
-
120 g cukru pudru
-
700 g twarogu
-
200 g kwaśnej śmietany
-
125 g masła
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżka ekstraktu waniliowego
DODATKOWE SKŁADNIKI
-
100 g czekolady
-
50 g masła
Możesz również zastąpić śmietanę jogurtem, a ekstrakt waniliowy cukrem waniliowym. Twaróg (z niską zawartością tłuszczu) możesz zastąpić ricottą lub serkiem mascarpone. Wtedy ilość śmietany można zmniejszyć.
PRZYGOTOWANIE
1. Do garnka wlej mleko, dodaj kakao, cukier i masło. Podgrzewaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Mieszaj od czasu do czasu, a gdy masa stanie się jednolita i gładka, zdejmij z ognia i ostudź.
2. Do schłodzonej już masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Wymieszaj wszystko dokładnie z pomocą trzepaczki lub miksera (na małych obrotach).
3. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wlej ciasto i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
4. Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Potem ostrożnie wyjmij ciasto z blaszki.
5. Teraz czas na masę serową. Wymieszaj masło z cukrem pudrem i żółtkami.
5. Dodawaj porcjami twaróg i śmietanę. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą i gładką masę.
6. Na koniec dodaj ubite białka i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.
7. Kakaowy biszkopt pokrój na 10 równych pasków o tej samej szerokości.
8. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, poukładaj paski z przerwami o tej samej wielkości.
9. Puste przestrzenie wypełnij masą serową. Możesz użyć strzykawki cukierniczej lub rękawa.
10. Teraz ułóż drugą warstwę na przemian. Kakaowe paski układaj na masie serowej, a puste przestrzenie wypełnij masą serową.
11. Na koniec roztop masło i czekoladę w kąpieli wodnej (najlepiej jest użyć mleka i czekolady w równych proporcjach). Polej ciasto i wygładź z góry, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
12. Możesz również posypać ciasto cukrem pudrem przy użyciu samodzielnie wykonanej szachownicy z papieru (tak jak na zdjęciu) lub zetrzeć czekoladę na tarce o drobnych oczkach.
Gotowe!